vrijdag, maart 02, 2012

Sonsbeek & Watermuseum


Park Sonsbeek in Arnhem behoord volgens mij tot de mooiste parken in Nederland. De flora in het 67 ha grote park lag er op schrikkeldag j.l. met dat grijze weer nog winters en mistroostig bij, maar aan het gedrag van de fauna te merken had die daar geen enkele boodschap aan. Het was tijdens de wandeling naar het in het park gelegen Watermuseum één en al reuring en gekwetter om ons heen.

Voor Thijs, Mink en E jr. was het Watermuseum nieuw, wij waren er al eens geweest, zie mijn stukje 'Sonsbeek' van 26 februari 2006. Het Watermuseum is een interactief doe-museum voor jong en oud. Het grootste deel van het museum, ca. 2000 m2, bevind zich ondergronds. Er bevinden zich daar meer dan vijftig interactieve presentaties waarmee je alles ontdekken kan over zoet water. Dijkbeheer, drinkwater, grondwater, riool- en waterzuiveringsinstallaties, water gebruik in Nederland en de rest van de wereld, diverse waterproefjes etc, etc. Maar we zijn daar begonnen met een bezoek aan de Watercinema, waar een korte film over de betekenis en vele facetten van schoon drinkwater in de wereld, onze nieuwsgierigheid aanwakkerde naar wat het museum in deze nog meer te bieden had. Nou dat was heelwat, o.a. de interactieve presentatie van werkzaamheden die in Nederland door Waterschappen of Hoogheemraadschappen worden verricht, hielden Thijs en Mink even goed bezig.



Tijdens de lunch in de serre van 'Brasserie Aquarium', het museumcafé, hadden we een prachtig uitzicht op het park. De boys zaten daar weliswaar met de rug naar toe, maar die vonden het uitzicht op de megatosti's ook mooi. Na de lunch hebben we nog even met z'n allen achter diverse computers zitten rommelen van het Water Informatie Centrum (WIC) op de eerste verdieping. Daar was veel informatie te vinden over allerlei waterwebsites met kleurplaten en spelletjes, maar ook actueel nieuws over water en het klimaat. Via de naast het WIC gelegen fototentoonstelling 'Water beweegt je' zijn we weer afgedaald naar de begane grond, en hebben we daar nog even een kijkje genomen in het Waterlab, waar je allerlei waterproefjes kan doen. Maar door de grote drukte hebben we daar maar van afgezien.

Na vervolgens nog een bezoekje aan de even verderop in het park gelegen Witte Watermolen, alwaar we de molenaar nog net even aan het werk zagen, hebben we park Sonsbeek via de vele trappen van de Steile Tuin verlaten. Via Apeldoorn, Uddel en Staverden zijn we terug gereden naar Harderwijk, waar we met een wijntje in de hand, want van water hadden we even genoeg, de vijf in het uur hebben gevierd.

Geen opmerkingen: