vrijdag, maart 23, 2012

de afstammelingen


'The Descendants' draait sinds begin februari j.l. in de Nederlandse bioscopen. Een aardige film die wij onlangs hebben gezien in theater, film & café 'De Lieve Vrouw' in Amersfoort. De uitgaansgelegenheid die na 1984 uiteindelijk in de plaats gekomen is van de vroegere Grachtkerk op die plek, was destijds één van de eerste podia in Nederland die theater, film en horeca combineerde onder één dak.

'The Descendants' is een Amerikaanse tragikomische film van regisseur Alexander Payne uit 2011 met in de hoofdrollen George Clooney, Judy Greer, Matthew Lillard en Shailene Woodley. De 115 minuten durende film, waarvan het script gebaseerd is op de gelijknamige roman uit 2007 van Kaui Hart Hemmings, debuteerde op het Internationaal filmfestival van Toronto. De film werd zes keer genomineerd voor een Satellite Award, onder meer voor beste film, beste regisseur en beste acteur. De film won een Satellite Award in de categorie beste film en een Golden Globe in de categorie beste dramafilm.

Matt King (George Clooney) stamt af van de Hawaïaanse koninklijke familie. Hij leidt als advocaat een redelijk gelukkig leventje, totdat zijn charismatische vrouw Elizabeth (Patricia Hastie) door een ongeluk met een speedboot in coma raakt. Binnen enkele weken zal ze van de beademing worden gehaald en sterven. Voor het eerst staat Matt er met zijn beide dochters alleen voor. De betweterige Scottie (Amara Miller) van tien schreeuwt om aandacht en oudste dochter Alexandra (Shailene Woodley) van zeventien is ex-model en ex-drugsgebruiker. Matt heeft geen flauw idee hoe hij met deze twee, waarvan hij de opvoeding jarenlang aan zijn vrouw heeft overgelaten, moet omgaan.
Dan vertelt zijn oudste dochter hem ook nog dat Elizabeth al maanden een affaire had met de man die waarschijnlijk haar enige echte liefde was. Matt dwingt zichzelf om te onderzoeken wat hij zijn vrouw verschuldigd is. Samen met zijn dochters besluit hij op pad te gaan, op zoek naar de minnaar van zijn vrouw. Het wordt een memorabele reis, vol pijnlijke inzichten, verrassingen en onverwachte humor. En passant moet hij ook nog eens met een aantal familieleden beslissen of hij al dan niet zijn geërfde gronden op Hawaii zal verkopen.

Terecht een tragikomische film vind ik. Zonder de geloofwaardigheid van het verhaal aan te tasten, vertaalt de combinatie van tragiek en humor zich in een mix, die verdriet a.h.w. grappig maakt en humor ontroerend. Een mooie film, die ik allesbehalve sentimenteel vond. Sterk acteerwerk ook van de hoofdrolspelers, en prachtige opnamen van Hawaii, die ook nog eens een forse meerwaarde krijgen door die bijzondere soundtrack met die typische hawaïaanse muziek.

1 opmerking:

joke van Doggenaar zei

Deze film hebben wij gezien van ons ver-jaardag-kado bioscoop bonnen.
Een prachtige film een aanrader. Joke