dinsdag, maart 06, 2012

rond Armando


Zondag j.l. stonden Jo en ik in Amersfoort voor het 'Rietveldpaviljoen' (voorheen De Zonnehof) voor een gesloten deur. Een overzichtstentoonstelling t/m 19 februari j.l. van de veelzijdige kunstenaar Joop van Kralingen (1916-2001) was voorlopig de laatste tentoonstelling daar geweest. En het daar, na de grote brand in de Elleboogkerk (zie m'n stukje 'Elleboog' van 23 oktober 2007) in 2008 gevestigde Armando Museum, met de tentoonstelling 'Het vuur voorbij - Armando en Raffael Rheinsberg' had zijn deuren al op 27 november 2011 gesloten. Ik heb begrepen dat het Armando Museum helemaal uit Amersfoort vertrekt. De verwachting is dat het nieuwe Armando Museum in 2013 gehuisvest zal zijn in Museum Oud-Amelisweerd bij Bunnik.

Dan maar naar 'Museum Flehite' waar op dat moment een omvangrijke collectie Nederlandse kunst te zien was uit de 20e eeuw van kunstverzamelaar Fransen. Van expressionistische tot constructivistische en van realistische tot abstracte schilderijen en werken op papier. Werk van bekende kunstenaars als Jan Sluijters, Leo Gestel, Jacoba van Heemskerck, Germ de Jong, Louis Saalborn en vele anderen.

Bij het verlaten van 'Museum Flehite' viel mijn oog op de grote gele bouwkraan om de hoek, die hoog boven het museum en de binnenstad uittorende. Mooi, ze waren zowaar de Elleboogkerk aan het herbouwen. Al heb ik wel begrepen dat de opdrachtgever (gemeente Amersfoort) eerst alleen het casco bouwt en dat later, als er een nieuwe bestemming c.q. gebruiker gevonden is, het interieur zal volgen. Toch jammer dat het 'Armando Museum' daar niet terug komt. Wat de reden is weet ik niet, maar die zal ongetwijfeld van financiĆ«le aard zijn.

De Elleboogkerk is voor mij in het verleden bijna tien jaar lang een werkplek geweest. Van der Grinten, Heijdenrijk en Manche, environmental design bv, het bureau dat zich in de Elleboogkerk aan de Langegracht tot midden jaren tachtig, toen ik er overigens al weer 12 jaar weg was, bezig hield met de dingen die tezamen de omgeving voor de mensen vormen, of dat nou een stuk gereedschap was, of een stadswijk, verkeersknooppunt of gebouw.
Na een restauratie van het pand, opende het 'Armando Museum' daar in 1998 zijn poorten, en waren we tot aan de grote brand op 22 oktober 2007, waarbij behalve de Elleboogkerk ook het grootste deel van zijn werk verloren ging, regelmatige bezoekers.

Na eerder genoemde openingstentoonstelling 'Het vuur voorbij' in 2008, was er elders in het land vrij recent de tentoonstelling 'Het ontembare vuur, keramisch werk van Armando' te zien. Kunstenaar Armando, in 1929 als Herman Dirk van Dodeweerd geboren, is in de kunst nog altijd vol vuur en vlam!

Geen opmerkingen: