zaterdag, maart 27, 2010

tabloid

Met een tot bootje gevouwen Volkskrant die op het grote water de einder tegemoet vaart, illustreert Ien van Laanen prachtig het afscheid van het huidige grote formaat, het z.g. broadsheet formaat. Als kind zongen we wel eens 'Hoedje van papier' terwijl we dan rondliepen met een tot puntmuts gevouwen krant op ons hoofd. Dat zal vanaf a.s. maandag met de Volkskrant nog moeilijk gaan denk ik, of je moet tevreden zijn met een hoedje dat je niet past. Ook de gevouwen bootjes zullen vanaf die datum niet meer voor het grote water geschikt zijn. Vaarwel broadsheet, welkom tabloid!

Vroeger toen ik nog wel eens met de trein reisde, zat ik vaak te hannesen met die grote krant. Je wilde je medereizigers in die beperkte ruimte niet tot last zijn, alhoewel die doorgaans ook achter een krant verscholen zaten. Later, toen ik wat bedrevener was geworden in de vouwkunst ging het beter, met een paar slagen had je de krant gereduceerd tot A4 formaat, met de gewenste column of katern voor je neus. Als je geen krant had, nam je wel eens een gratis krantje ergens uit een bak op het station. Had je even wat te lezen, maar het haalde het natuurlijk niet bij een echte krant, je nam ze ook niet serieus. Daar had je de kranten voor waarmee je vertrouwd was, en dat waren kranten in groot formaat.

Dat gaat nu dus veranderen, ook de Volkskrant komt vanaf maandag in het handige tabloid formaat. Met die losse katern waren we er al een beetje op voorbereid, maar nu gaan ze als één van de laatste grote kranten in ons landje, ook bij de Volkskrant helemaal over. We zullen er vast en zeker, evenals aan een andere layout, die we de afgelopen jaren vaker bij de Volkskrant hebben gezien, snel aan gewend zijn.
Overigens wel een beetje jammer dat ik nu zelden of nooit meer met de trein reis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Alles in die kleine volkskrant
is.. de grote volkskrant.joke