zondag, maart 21, 2010

"Koor van de Dom van Kaliningrad"



Kaliningrad, de hoofdstad van de gelijknamige oblast (provincie) Kaliningrad, is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een exclave van Rusland. Deze ongeveer 400000 inwoners tellende kustplaats aan de Oostzee, gelegen aan de monding van de rivier de Pregolja, is een belangrijk verkeersknooppunt in de regio. Tot 1945 heette de stad Koningsbergen en was het een deel van Duitsland. Ingeklemd tussen Polen en Litouwen, de historische regio Oost-Pruisen, is het sinds het toetreden tot de Europese Unie van beide landen tevens een enclave binnen de EU.

'De Dom van Kaliningrad', onderkomen van de Russisch-orthodoxe kerk, dateert uit de 13e eeuw. Het is de thuisbasis van het koor dat we afgelopen vrijdagavond hebben gehoord in de Gereformeerde Kerk in Putten. Het in 2004 opgerichte a capella koor bestaande uit 6 professionele zangers t.w. Elena Kramarenko (mezzo, sopraan en koorleidster), Yuliya Konakova (alt), Galina Osadchya (sopraan), Sergey Elovitsky (tenor), Evgeny Osadchiy (bas) en Ruslan Osadchiy (bariton) zong voor de pauze een liturgisch repertoire en na de pauze een folkloristisch repertoire.



Ik vond het ontroerend mooi, en voor mijn gevoel dynamisch van een niet te evenaren perfectie. Harde of zachte passages, het was allemaal van een niveau waar de koude rillingen van over je rug liepen. Af en toe had je het gevoel alsof je naar een veel volumineuzer koor zat te luisteren. Maar het waren toch echt maar 6 vocalisten die daar zo opvallend helder, beheerst en ontroerend mooi stonden te zingen, prachtig!

1 opmerking:

Christa zei

Bijzonder dat je dat zo hebt ervaren in de gereformeerde kerk van Putten!