zaterdag, maart 13, 2010

Gauguin



De expositie 'De doorbraak naar moderniteit' van Eugène Henri Paul Gauguin (1848-1903) in het Van Gogh Museum, gaat over de tijd rond de Parijse Wereldtentoonstelling in 1889, toen daar ook de Eiffeltoren gebouwd is. Paul Gauguin exposeerde toen met enkele vrienden op het festivalterrein in 'Café des Arts' van de heer Volpini. Paul Gauguin liet daar op aanraden van kunsthandelaar Theo van Gogh (de jongere broer van kunstschilder Vincent van Gogh) o.a. een prentenserie zien die hij gemaakt had om zijn schilderijen onder de aandacht te krijgen. Met deze prentenserie die bekend geworden is als de z.g. Volpini-serie, gaf hij in feite zijn visitekaartje af. De prenten geven een overzicht van de centrale thema's van zijn werk. Van de exotische landschappen van Martnique tot scènes uit Pont-Aven en Arles.



In het Van Gogh was verder ook werk te zien van de vrienden waarmee Gauguin destijds in 'Café des Arts'exposeerde, o.a. van Charles Laval, Emile Bernard en Louis Anquetin. Gauguin en zijn vrienden hadden volgens info van het Van Gogh Museum, de expositie georganiseerd als tegenhanger van de gevestigde kunst die op de Wereldtentoonstelling van 1889 te zien was. De manifestatie van Gauguin en zijn vrienden zou de geschiedenis ingaan als de 'School van Pont-Aven'. T.g.v. het z.g. synthetisme, een stijl die zich kenmerkte door de vereenvoudiging van vormen en kleuren tot vlakke, ritmische patronen en golvende lijnen, lieten Gauguin en zijn kornuiten het impressionisme en het realisme varen. Het synthetisme werd later een belangrijke inspiratiebron voor o.a. Les Nabis, een groep avant-gardekunstenaars die actief was in Parijs in de periode 1890-1905.

Eenmaal weer buiten op het Museumplein, wordt je aandacht al gauw getrokken door alle bouwaktiviteit rondom. Links en rechts afrastingen, steigers, gigantische bouwkranen, bouwketen en stapels bouwmaterialen. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum staat voor m'n gevoel al een eeuwigheid in de steigers. Wanneer zijn die verbouwingen en uitbreidingen van beide musea nou eindelijk eens een keer klaar?

1 opmerking:

Anoniem zei

Van het verleden in het heden, vroeger deden ze ik weet niet hoe
lang over gebouwen te bouwen.
Dus Evert even geduld hebben!