donderdag, maart 25, 2010

Haarlemmerstraat

Steevast beginnen we ons Herenleedavondje in Cafe 'Hegeraad' aan de Noordermarkt. Dat doen we al jaren zo. Dan drinken we een paar glazen bier, bespreken de waan van de dag, waar we met de volgende architectuurexcursie naar toegaan en waar we straks gaan eten. Dat laatste hoefden we gisteravond niet te doen, want AH had op eigen houtje al een tafel voor vijf gereserveerd in een nieuwe pas geopende eetgelegenheid aan de Haarlemmerstraat. Zomaar, zonder met ons te overleggen, een nieuw fenomeen in ons HL-clubje dat natuurlijk wel even het nodige stof deed opwaaien. Maar bekwaam als AH is in die dingen, wist hij de verhitte gemoederen al snel weer met een biertje te bekoelen. Hij had er onlangs met z'n R gegeten, en het was zo lekker geweest dat hij er bijkant z'n vingers bij had opgegeten! We waren gerustgesteld en overtuigd van zijn goede wil!

Zo wandelden we even later via de Brouwersgracht naar de Haarlemmerstraat. Onderweg moesten we natuurlijk wel even stilstaan om AH's nieuwste aanwinst in de Brouwersgracht te bekijken. Een onlangs in Mook aangeschaft sleepbootje van rond de 35 voet, waarmee we met z'n vijven vast en zeker een keer mee de hort op zullen gaan. Wie weet, misschien met Sail Amsterdam dit jaar.

In 'Bistrot Neuf' de ontdekking van AH dus, werden we hartelijk verwelkomt met een glas bubbels van het huis. Dat begon goed! Het heerlijke voorgerecht kwam, nadat we onze keuze hadden doorgegeven, ook vrij snel op tafel. Maar daarna ging het een beetje mis, kennelijk door de grote drukte. Ze konden het in de keuken even niet meer bijbenen. Het was echter oer gezellig en we zaten lekker te ouwehoeren, we hadden nog amper gemerkt dat het hoofdgerecht een beetje lang op zich liet wachten. Eigenlijk drong het pas goed tot ons door toen de bediening zich kwam excuseren en we een fles wijn van het huis kregen aangeboden, mooi toch? Kort daarna werd het hoofdgerecht opgediend. AH had niets teveel gezegd, daar waren we het unaniem over eens, het was evenals het dessert en de koffie van grote klasse!

Afrekenen gaat doorgaans moeiteloos, we tellen de hele bups bij elkaar op, ook van de kroeg van voor in de avond die één van ons altijd al betaald heeft, delen de som door vijf en klaar is kees. Een kind kan de was doen, alleen vanavond ging dat voor de verandering ook eens een keer anders. Het gegoochel met de bankbiljetten begon eigenlijk doordat we te weinig wisselgeld hadden, wie had nou wat op tafel gelegd en wie had nou wat terug gepakt of aan wie terug gegeven. Hilarisch, zoals je collectief de kluts kwijt kan raken, lachen natuurlijk, we worden oud. Maar we zijn eruit gekomen!
Rond een uur of kwart voor twaalf waren we klaar. Het was door het zachte voorjaarsweer nog heel druk op straat. De stoepen en terrasjes voor de kroegen zaten vol jonge mensen, alsof het al hoogzomer was. Een gezellig sfeertje datwel, maar ja je kan niet alles hebben, de mannetjes van het Herenleed wilden naar huis, ze verlangden naar bed. Maar voor het zover was moest ik eerst nog wel even een uurtje rijden!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je moet wel heel veel houden van zo'n Heer, want echt lijden? Joke.

Anoniem zei

Je moet wel heel veel houden van zo'n Heer, want echt lijden? Joke.