zaterdag, mei 06, 2017

..naar een bestendig bestaan


Over 33 jaar moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn heeft de overheid bepaald. In 2050 dus, dat lijkt nog ver weg, maar dat is schijn. Om te beseffen hoe snel de tijd gaat, hoef ik alleen maar 33 jaar terug te denken. Als de dag van gisteren is misschien wat overdreven, maar het scheelt weinig. We zullen de tijd hard nodig hebben om volledig van het gebruik van de vervuilende fossiele brandstoffen af te komen. Om maar iets te noemen, praktisch alle woningen in Nederland zijn nog volledig afhankelijk van aardgas. Alleen al in die categorie heeft de noodzakelijke overstap naar duurzame alternatieven zijn tijd nodig. Maar volgens Bartjens krijgen we dat voor mekaar, over ca. 30 jaar draaien alle huishoudens zonder aardgas!

Volgende week houden ze in Amsterdam aan de Hoogte Kadijk 400 het eerste VanGasLos-festival, georganiseerd door Alliander DGO in samenwerking met Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, Gallery Vriend van Bavink, HIER Klimaatbureau, Nuon, JAGA, de Waddenvereniging, Gemeente Amsterdam, DWA en Milieudefensie. Het is een festival voor bewoners, wijkverenigingen, VVE's, huurders, lokale initiatieven en andere geinteresseerden. Allerlei vragen en antwoorden over wonen zonder aardgas en de manier van aanpak zullen de revue passeren. En passant kan je ook genieten van live muziek en andere activiteiten. Zo kan je een kookworkshop volgen onder leiding van top koks, ontmoet je foodblogster Francesca Kookt en kan je genieten van hapjes en drankjes bij de Food Trucks.

Een mooi initiatief, op naar een energieneutraal, klimaatbestendig en circulair bestaan in Nederland, en natuurlijk in de rest van de wereld!

Geen opmerkingen: