woensdag, mei 03, 2017

14e zondag p.m.


Afgelopen zondag hadden we alweer de 14e prettige middag (mijn ezelsbruggetje voor post meridiem), deze keer georganiseerd door Addy en Magda in de omgeving van Zwolle. En wel een wandeling van ruim 5 km in de dynamische IJsselvallei in de buurt van Den Nul, een gehucht iets ten noorden van Olst. In de Duursche Waarden, zoals het uiterwaardengebied nader wordt aangeduid, kan en mag de natuur praktisch zijn eigen gang gaan. Maar om totale verwildering in de vegetatie te voorkomen, lopen er grote grazers als Schotse hooglanders en IJslandse paarden rond die de boel flink kort houden, zodat het water ten allen tijde vrij spel heeft. Bij hoogwater in de IJssel staan hier grote delen blank, en zal een wandeling als afgelopen zondag moeilijk gaan. Maar bij een min of meer normale waterstand, zoals nu het geval was, waren de natte barrières in de wandelroute middels een wiebelig drijvend loopbruggetje en een trekpontje makkelijk te slechten.

Een prachtig uiterwaardengebied van plassen, grassen, moerassen en ooibossen, waarin de schoorsteen van de oude steenfabriek Fortmond nog immer als een uitroepteken van voorbije tijden in het weidse zwerk priemt. Vanaf een uitkijktoren, vlak naast de schoorsteen en andere restanten van de steenfabriek, hadden we een magnifiek uitzicht over de rivier en de weidse omgeving. We zagen dat je van hieruit ook nog met een klein veerpontje (het z.g. Kozakkenveer) naar Veessen kan varen, aan de Geldersekant van de IJssel. Leuk, misschien iets voor een andere keer. Eerst de auto maar weer eens opzoeken, van al dat gesjouw hadden we een dorst gekregen als een paard!

Eenmaal terug in Zwolle hebben we in de tuin van Addy en Magda onze grote dorst gelest. Het één en ander in toenemende stemming en al keuvelend over van alles en nog wat. Een stemming die binnen aan de eettafel volgens mij haar hoogtepunt bereikte tijdens het heerlijke diner. Trouwens wel een beetje jammer dat mijn jongste zusje er vanwege ziekte deze keer niet bij kon zijn, het zij zo. Magda en Addy bedankt voor de voortreffelijke organisatie van deze 14e zondag p.m. We hebben genoten en zien nu al een beetje uit naar de 15e p.m. in Harderwijk of daar omtrent. Maar dat duurt nog een maandje of drie, vier!

Geen opmerkingen: