donderdag, mei 04, 2017

Hoogovensmuseum en meer


We begonnen 's morgens rond 11 uur met koffie en gebak in 'Sonnevanck', het bekende hotel-restaurant-café in Wijk aan Zee. Toen we dat hadden gehad, was het tijd voor een pikketanisje. En toen we dat achter de rug hadden was het alweer tijd voor de lunch. Verkwikt en verzadigd reden we tenslotte, zeven man sterk, naar het 'Hoogovensmuseum' in IJmuiden, alwaar we werden verwelkomt door ene heer Wim, de gids die ons alles over de Hoogovens zou gaan vertellen.

De 'Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken NV', opgericht in 1918 door de Nederlandse ondernemer H.J.E. Wenckebach, fuseerde in 1999 met het Britse 'British Steel' tot 'Corus'. In 2007 werd Corus vervolgens overgenomen door de Indiase staalproducent 'Tata Steel' en heet het bedrijf tot op heden 'Tata Steel Europe'. Maar in de volksmond wordt het staalbedrijf nog maar al te vaak 'De Hoogovens' genoemd. De naam 'Hoogovensmuseum' prijkt dan ook tot op de dag van heden nog boven de ingang van het museum, dat gevestigd is in de oude buizengieterij, een historisch gebouw net buiten het bedrijfsterrein.
Behalve de geschiedenis van het staalbedrijf, te zien middels objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal zagen we in het 'Hoogovensmuseum' ook de technische ontwikkeling van de ijzer- en staalproductie. Schaalmodellen van fabrieken, hoogovens, blokvormen, gietpannen, en allerlei andere oude en nieuwe installaties. Interessant allemaal, maar aan het eind van de middag hadden we het wel gezien.

Terug naar Wijk aan Zee. Op het terras van 'Het Strandhuis' hebben we eerst maar weer een pikketanisje genomen, per slot van rekening zat de vijf ook alweer in het uur. Leuk, maar toen het na enige tijd een beetje te fris werd, zijn we toch maar naar binnen gegaan om de menukaart eens goed te bestuderen. Er was genoeg keuze voor iedereen. We hebben met z'n zevenen dan ook aan de lange houten tafel een paar heel genoeglijke uurtjes doorgebracht. Een passende afsluiting van een mooie en gedenkwaardige middag nabij het zeegat van IJmuiden!

Geen opmerkingen: