zaterdag, mei 27, 2017

Hanze- en Torenstad Zutphen


In Zutphen biedt het 17e- eeuwse rijksmonument 'Hof van Heeckeren' aan het 's-Gravenhof onderdak aan het Stedelijk Museum, het Henriëtte Polak Museum en de Archeologie afdeling van de gemeente. Het in de afgelopen periode door BiermanHenket architecten en Studio Pronk vernieuwde en heringerichte museum is onlangs geopend. Het Stedelijk Museum en de Archeologie afdeling van de gemeente vertelt het verhaal van Zutphen met unieke objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties, waarvan sommige objecten tot de oudste van Nederland behoren. Het Museum Henriette Polak is voor modern klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. In het Stedelijk Museum hebben we onlangs, behalve allerlei archeologische objecten, de wisseltentoonstelling 'Feest aan het Hof' gezien, en in het Museum Henriette Polak recent werk van Arie Schippers t.w. de expositie 'Trip Hop'. We vonden het interessant allemaal en de moeite zeker waard!

Op het terras van het nabij gelegen 't Schulten Hues, hebben we na al het moois in het museum lekker in het zonnetje zitten lunchen. Wat is Hanzestad Zutphen (sinds 1285), ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad, toch een aardig stadje. Het heeft behoorlijk wat historische bezienswaardigheden. En de karakteristieke panden en hofjes, koopmanshuizen, pakhuizen en delen van de oude stadsmuur en de jachthaven aan de Vispoortstraat, vertellen zowel een welvarend verleden als heden van de stad.

Via Gorssel, Deventer, de IJsseldijk, het Wijhese Veer, Wapenveld, de Filipsberg, Wezep en de A28 zijn we maar weer eens huiswaarts gekeerd.

Geen opmerkingen: