vrijdag, mei 29, 2015

een mooi stadje aan het water


Het is nog wel bescheiden allemaal, maar eindelijk begint het Waterfront in Harderwijk vorm te krijgen. Alle bedrijven zijn in de laatste jaren overgeplaatst naar het uitgebreide industrieterrein nabij de Lorentzhaven, dus fase 1 zit er nu wel zo'n beetje op. We konden er op eerste pinksterdag al fietsend nog niet bijkomen, maar vanaf de Burgemeester De Meesterstraat, en helemaal vanaf de Flevoweg, waren de ontwikkelingen op het enorme bouwterrein goed te zien. Het geheel zag er vanaf onze afstand veel belovend uit! Een gedeelte van de geplande woningen op het Noordereiland was zo te zien al praktisch klaar, en zal volgens mij zeker op korte termijn worden opgeleverd!

Waterfront Harderwijk, een ambitieus en veel besproken plan dat de kustlijn langs het centrum van de stad in de komende jaren een compleet ander aanzien zal geven. Harderwijk wordt weer een echte stad aan het water met alle voorzieningen die daarbij horen. Harderwijk is onlosmakelijk met het water verbonden. In vroegere tijden bevoer de Hanzestad de Noord- en Oostzee om handel te drijven en brachten de vissers hier o.m. haring en paling aan land. Maar die tijd ligt al vele decennia achter ons, want sinds de opening van de Afsluitdijk in 1933 en de drooglegging van de IJsselmeerpolders daarna, ligt Harderwijk nog slechts aan het resterende randmeer.

En wel aan het prachtige Wolderwijd en Veluwemeer. Tot voor kort werd het beeld van Harderwijk vanaf het Wolderwijd voor een groot deel bepaald door oude industriƫle bebouwingen. Maar als gezegd, dat is weg, we brengen de stad en het historisch centrum nu weer bij het water. We zijn er nog lang niet, voor het helemaal zover is moet er nog giga veel gebeuren. Maar hoe dan ook, de contouren van het Waterfront in Harderwijk beginnen langzaam maar zeker meer vorm te krijgen. En bovendien heb het gevoel dat er ineens ook een beetje meer vaart in het hele project zit!

1 opmerking:

Joke de Jong zei

Leuk om zo op de hoogte te blijven. Bedankt.
Groetjes Joke