donderdag, februari 28, 2013

koolstofvlies


Een dun onzichtbaar koolstofvliesje op al m'n vensterruiten plakken lijkt me wel wat. Een laagje grafeen, las ik onlangs in de Volkskrant, van slechts één atoomlaag dik op je ruiten geplakt lijkt in de toekomst de oplossing te zijn om licht effectief in energie om te zetten. Een op termijn mogelijk goedkope en onzichtbare oplossing voor de alsmaar stijgende energiebehoefte, wat wil je nog meer. Weg met al die lelijke windmolens in het landschap en zonnepanelen op je dak, die ook nog eens in de hens kunnen vliegen.

Maar grafeen schijnt nog heel wat meer toepassingsmogelijkheden te hebben. Volgens de Europese Commissie, die een miljard euro subsidie steekt in het onderzoek van honderden wetenschappers in de koolstof nanobuisjes, is grafeen voor de 21ste eeuw wat plastic was voor de vorige. Het materiaal wordt gezien als de oplossing om allerlei ict-middelen te verbeteren. Bijvoorbeeld snellere computerchips, betere accu's, flexibele componenten en nog veel meer. (Zie ook mijn stukje 'Nano' van 24 januari 2011.)

Grafeen, dat bovendien ook nog eens tweehonderd keer sterker schijnt te zijn dan staal en harder dan diamant, zal volgens wetenschappers onze wereld in de nabije toekomst drastisch gaan veranderen!

1 opmerking:

Christa zei

interessant weer!