maandag, december 24, 2012

zeilwedstrijdje


In gedachten zeil ik mee, dat gebeurt vanzelf als zeilen je liefhebberij is en je de 'Vendee Globe' veilig vanachter je p.c. kan volgen. De Vendée Globe, die om de vier jaar wordt gehouden, is een wedstrijd rond de wereld voor solozeilers, zonder aanleggen en zonder assistentie, via de drie kapen: Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika), Kaap Leewin (Australië) en Kaap Hoorn (Chili). De route van de Vendée Globe gaat minimaal over een afstand van ruim 24.000 Nm. (Michiel Desjoyeaux, de winnaar van de race in 2008-2009 heeft met zijn schip 'Foncia' 28303,2 Nm afgelegd in 84 dagen, 3 uur + 9 minuten en 8 seconden, zie mijn stukje VendéeGlobe van 13 februari 2009)

De kracht van de Vendée Globe ligt in zijn looptijd. De solozeilers zijn minimaal rond drie maanden lang aan zichzelf overgeleverd en laten in die tijd aardig wat van hun persoonlijkheid kennen. Het reglement van de indrukwekkende solozeiltocht rond de wereld, bekrachtigt de capaciteit van de zeilers om technisch in te kunnen grijpen op hun boot op momenten dat ze onder zware druk staan. De voorbereiding is essentieel, de zeiler bepaalt zijn eigen navigatiefilosofie. Tussen de strijd tegen het gewicht en de noodzaak om reservemateriaal aan boord te nemen moet een subtiel evenwicht gevonden worden dat de omstandigheden bepaalt gedurende de hele race. De race wordt gevaren met schepen van de Open 60 Klasse (60 voet). Start en finish is in Les Sables d’Olonne in het Franse departement Vendée, de start was j.l. 10 november, ze zijn nu dus bijna 44 dagen onderweg en varen momenteel in de South Pacific Ocean. De twee koplopers bevinden zich grofweg bijna halverwege New Zealand en Kaap Hoorn, om wat preciezer te zijn op ca. 49º20'11"S en 151º55'11"W en hebben tot de finish nog ongeveer 10.000 Nm voor de boeg. De eerste schipper(s) wordt rond eind januari 2013 aan de finish verwacht. De 'Vendee Globe' is in de huidige tijd volgens mij de meest tot de verbeelding sprekende zeilwedstrijd van de wereld. Zonder twijfel dé zwaarste zeilrace die er momenteel bestaat, en terecht vaak aangekondigd als de 'Mount Everest van het zeilen'.


Day 41 highlights - Thursday, December 20, 2012 door VendeeGlobeTV

Het spannende van deze race is dat twee Franse zeilers t.w. de 35 jarige Armel Le Cléac'h met 'Banque Populaire' en de 29 jarige François Gabart met 'MACIF' na 44 dagen zeilen nog altijd in elkaars nabijheid verkeren (momenteel op ca. 11 Nm) en om de beurt op kop liggen. De nummer 3 en 4 liggen op resp. 515 en 978 Nm, daar hebben beide koplopers dus niet veel van te vrezen. Alhoewel, de schepen kunnen stuk voor stuk gemiddelde topsnelheden halen van rond de 20 Nm per uur. Mens en materiaal hebben sowieso heel wat te verduren, bij zwaar weer ligt pech in welke vorm dan ook op de loer. En dat kan zomaar gebeuren, je koppositie kan je dan met ruim een etmaal al hebben verspeeld aan de nummer 3. Prachtig om te volgen allemaal, spannend!
Onze 'Swing' haalde gemiddeld 6 Nm per uur, dat was dus andere koek. Maar ook dat was prachtig en vooral heel ontspannend!

Geen opmerkingen: