donderdag, december 13, 2012

hoofdzaken


Knap als je uit je hoofd 69 keer 17 kan vermenigvuldigen terwijl je tegelijkertijd als automobilist deelneemt aan het verkeer, een adres invoert in je navigatiesysteem en ook nog iemand probeert te bellen. Een extreem voorbeeld van multitasken, een actueel fenomeen of beter gezegd probleem in de huidige samenleving. Onlangs las ik, dat uit een serieus onderzoek is gebleken, dat het voor het menselijk brein niet of nauwelijks mogelijk is om twee, laat staan meer dingen tegelijk goed te doen, we zijn namelijk geen computer!

Als je twee compleet verschillende taken uitvoert gaat het nog wel. Bijvoorbeeld een gesprek voeren tijdens de afwas of een wandeling. Je schijnt dan heel verschillende mechanismen in je brein aan te boren, terwijl je tegelijkertijd anticipeert op elkaars gedrag en nabijheid. Dat in tegenstelling tot een telefoongesprek met iemand vanuit je auto, terwijl je actief deelneemt aan het verkeer. Zo'n gesprek is niet zelfregulerend m.a.w. de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn is zich niet bewust van jou verkeerssituatie, en weet niet wat voor gevaarlijke manoeuvres je mogelijk aan het uithalen bent.

Multitasken, laat dat dus maar over aan computers. Alhoewel die dat ook niet echt schijnen te kunnen, maar die doen de verschillende taken zo snel achter elkaar dat het lijkt alsof!

Geen opmerkingen: