maandag, december 10, 2012

meesterarchitect


Mensen kun je niet verbeteren, maar de wereld wel, was het motto van Oscar Niemeyer. De meester- of starchitect die zo van mooie vrouwen hield, wie niet trouwens, maakte dan ook prachtige dingen. Maakte, want hij is dood, de veelvuldig gelauwerde Braziliaanse architect is j.l. 4 december op 104 jarige leeftijd in het Samaritano de Rio ziekenhuis in Rio de Janeiro overleden. Terwijl we met z'n allen net een beetje begonnen te geloven dat hij onsterfelijk was, want hij bleef maar doorwerken. Naar verluidt zelfs de laatste weken nog in zijn ziekenhuisbed.

Hij was dus bepaald niet een legende die teerde op de oude roem van Brasilia. Zo werd nog twee jaar geleden een door hem ontworpen druppelvormig auditorium in het Italiaanse Ravello opgeleverd. Oscar Niemeyer was de bekendste architect van Brazilië en een wereldster. Zijn gebouwen met sexy welvingen maakten hem beroemd. Al een paar keer eerder kwam het bericht dat Oscar Niemeyer op sterven lag. Maar telkens stond de Braziliaanse architect op om weer aan de slag te gaan. Nog onlangs kwam er een door Niemeyer ontworpen serie sportschoenen van het merk Converse op de markt, met als uitgangspunt zijn ‘Poema da Curva’ uit 1988, het jaar dat hij de Pritzkerprijs kreeg, de Nobelprijs voor de architectuur. Niemeyer, de beroemdste Braziliaanse architect aller tijden en de laatste grote held van het modernisme, was een levende legende. Zijn naam is voor eeuwig verbonden met Brasilia, de nieuwe, modernistische hoofdstad die op initiatief van de Braziliaanse president Juscelino Kubitschek de Oliveira omstreeks 1960 in de binnenlanden van Brazilië uit de grond werd gestampt.

Eén van zijn meest tot de verbeelding sprekende ontwerpen vind ik Niemeyers museum voor moderne kunst in het Braziliaanse Niterói uit 1996. De sterk door architect Le Corbusier (1887-1965) beïnvloede Niemeyer, liep al tegen de 90 toen hij dat museum ontwierp. Zo bezien hebben we in ons werk nog een tijdje te gaan!

Geen opmerkingen: