zondag, augustus 12, 2012

Een fietstochtje


We begonnen ons fietstochtje met H & M door het Vecht- en Plassengebied bij de dorpskerk in Abcoude. Al keuvelend zetten we ons rond halfelf in beweging, en peddelden we voor de eerste pitstop in een ontspannen sfeertje via de rechter oever van het Gein naar Weesp. En daar, op het terras aan de Vecht van 'Eeterij de Schalkse' was het in het zonnetje met koffie en gebak even heel genoeglijk. Je zou er zo blijven zitten, maar ja, we zouden gaan fietsen, dus hup op het zadel maar weer.

Via de noordelijke oever van de Vecht fietsten we daarna richting Spiegelplas en Nederhorst den Berg. Om de Spiegelplas peddelend heb ik nog even uitgekeken of ik de 'Swing' zag liggen, de huidige 'Sartorius' (zie mijn stukjes 'verkocht' van 27-11-'11 en 'metamorfose' van 4-4-'12) maar helaas, niet gezien. Vervolgens ging het via 's-Graveland en Kortenhoef door de Loosdrechtse Plassen (waar we uit het verre verleden nog mooie en bijzondere herinneringen aan bewaren) naar Vreeland. Daar, op het zonnige terras van pannekoekenrestaurant 'Noord Brabant' beleefden we onze tweede pitstop. Heerlijk, bier, wijn, pannekoeken, het ging er allemaal in als koek!

Verkwikt en verzadigd hervatten we onze tocht via de oostelijke oever van de Vecht richting Loenen, Nieuwersluis en verder. Een prachtige maar drukke route, je fietst langs middeleeuwse burchten, vestingwerken, theekoepeltjes en buitenhuizen van rijke kooplieden uit de 17de eeuw. De Vecht die heden ten dage tot een sfeervolle rivier voor de recreatievaart is verworden, was in de Middeleeuwen een belangrijke schakel tussen het Achterland en de Zuiderzee. Halverwege Nieuwersluis - Breukelen zijn we omgekeerd, en zijn vervolgens bij Loenen de Vecht overgestoken. Zo kwamen we via de oostelijke oever van de meanderende Angstel rond halfvijf weer in Abcoude aan.

En daar hebben we, voordat onze wegen gingen scheiden, met een heerlijk pikketanisje nog een hele tijd zitten ouwehoeren op het terras van café restaurant 'De Eendracht' in Abcoude. Wat leven we toch in een mooi en gezellig landje!

Geen opmerkingen: