dinsdag, augustus 28, 2012

2e zondag p.m.


De fietsen wel of niet meenemen, was zondagochtend bij ons een heikele kwestie. De stortregens, die af en toe gepaard gingen met donder en bliksem, volgden elkaar in razend tempo op, wat een toestand. Toch waren de vooruitzichten voor de (na)middag heel redelijk, er was zelfs sprake van een doorbrekend zonnetje. Dus ja, wat doe je dan, meenemen natuurlijk, die fietsen!

En zo kwamen we rond 2 uur aan bij J op het Havikskruid in Kampen voor onze tweede z.g. zondagmiddagontmoeting. (Zie voor de eerste mijn stukje 1e zondag p.m. van 7 mei 2012) We waren zo te horen niet de enige, die hebben zitten tobben met het fietsvraagstuk. Echter op G & C na (wel begrijpelijk na hun feestje de vorige avond, dat tot in de kleine uurtjes heeft geduurd, ze zouden sowieso later komen) had iedereen zijn fiets bij zich. Maar eerst was er uiteraard nog koffie en thee. Naar buiten kijkend sloeg de twijfel toch weer even toe, echter een blik op de buienradar deed ons de knoop doorhakken, even later waren we op weg.


De route die J had uitgestippeld, voerde ons via polder Haatland naar de IJssel en vervolgens naar het Vossemeer. Het kleine buitje dat we nog over ons heen kregen kon ons nauwelijks deren. Even de rug tegen de wind, en we konden weer verder. Overal om ons heen dreigende wolkenluchten, maar ook af en toe een waterig zonnetje dat daar doorheen sijpelde, zilver op het Vossemeer!
Moeiteloos en ontspannen stoven we voor de wind uit weer richting Havikskruid, waar we gelijk met G & C arriveerden. En ja, toen zat de vijf in het uur en kwamen de glazen op tafel. Even hebben we nog buiten kunnen zitten, maar toen het weer ging plenzen was dat gauw over. Toch mooi dat dit soort buien tijdens ons fietstochtje aan aan onze neus voorbij gegaan zijn!

Waar we het altijd over hebben als we met z'n allen bij elkaar zitten, is vaak moeilijk te duiden. In ieder geval over van alles en nogwat, waarbij we doorgaans dan ook nog van hak op tak springen en er soms tot tranen toe gelachen wordt. En daar is natuurlijk niks mis mee, integendeel zou ik zeggen.
Maar soms komt er bij één van ons een gespreksonderwerp aan de oppervlakte drijven, dat te denken geeft, en waar je wel eens even op door zou willen gaan. In dit licht bezien, kreeg ik tijdens de maaltijd n.a.v. opmerkingen over de euro, Europa en de politiek, enkele verrassende standpunten te horen, die met een behoorlijk serieuze ondertoon werden gebracht. Maar die vervolgens weer niet beklijfden in de kakofonie van nogal luidruchtig over de tafel vliegende meningen.
En toen J, onze voortreffelijke gastvrouw, erbij ging staan en de hele discussie over dit onderwerp met een min of meer hilarische slotrede als beëindigt wenste te beschouwen, had ze de lachers op haar hand en lieten we Europa en de politiek voor wat het was!

Het heerlijke eten en drinken dat J had geregeld en had klaar gemaakt verdiende onze volle aandacht. Gezellig, met hapjes vooraf en een prima wijntje. Daarna met z'n negenen grappend en grollend om de ovale tafel. Genietend van de zelfgemaakte soep, de salade (van G&C) de rijkelijk aangeklede shoarma, de koffie met slagroom en een ijskoude Helbing Kummel liqueur, een glashelder Duits likeurtje van 35% dat op smaak is gebracht met karwijzaad, komijn en venkel.
Na de afwas, rond een uur of halfnegen, ging een ieder weer zijns weegs, aan alles komt een eind. Ik vond het een genoeglijk middagje, en kan dan ook uitzien naar de volgende happening over drie maanden.

Geen opmerkingen: