zondag, september 02, 2007

Harderbos



De eerste zaterdag in september is traditioneel familiefietsdag. Dan gaan we met z'n allen in het zadel. We beginnen de dag altijd met koffie en gebak en eindigen die met een goede maaltijd in een aardig restaurant. Daar tussen door fietsen we een stukje, we kletsen wat bij en we drinken onderweg af en toe iets lekkers op een terrasje. Dat is zo ongeveer het programma.

Gisteren hebben we gefietst in het Harderbos. Het Harderbos behoort tot één van de meest gevarieerde en volwassen natuurgebieden in Flevoland. Bos, moeras, grasland en plassen, alles is aanwezig. In 1968 aangelegd als een productiebos, populieren, populieren en nog eens populieren. Maar sinds 1997 is Natuurmonumenten bezig er een soort van oerbos van te maken. Door de vruchtbare kleigrond gaat dit in een wonderbaarlijk snel tempo. Er is nu na ca. 10 jaar al weinig meer over van het saaie productiebos. Sinds de tijd dat ze het dode hout laten liggen, wordt de flora en uiteraard de fauna er met het het seizoen gevarieerder en mooier.

Op een keer toen ik daar fietste werd ik verrast door 3 spelende jonge vosjes aan een bosrand, iets wat ik zelf tot dan toe in de vrije natuur zo nog niet eerder had gezien. Prachtig! Volgens het boekje schijnen er meer dan 60 verschillende zang- en roofvogelsoorten te broeden, waaronder ook de prachtige ijsvogel. Behalve de aanwezigheid van diverse zoogdieren als reeen, vossen, bunzings, hazen en noem maar op, grazen er ook Schotse hooglanders die daardoor zo ook een steentje bijdragen in de voortgaande ontwikkeling van het nieuwe oerbos.

Maar oerbos of niet, er lopen wel riante betonnen fietspaden doorheen. Toen we er ons rondje hadden gefietst, hadden we er ca. 20 km opzitten, eigenlijk tekort voor een stel doorgewinterde fietsers als wij zijn. Om toch maar aan onze tax te komen, hebben we er daarom nog maar een rondje polder-knardijk aan vastgeknoopt, waarna we ter voorbereiding op de maaltijd, allemaal met een gerust hart konden neerzijgen op een terrasje in de zon voor een goed glas.

Geen opmerkingen: