maandag, september 24, 2007

Blocksyl



Eenmaal per jaar gaan de mannetjes C, J, A en ik een weekendje zeilen, maar bij weinig wind motorren we, want van drijven houden we niet. Zaterdagochtend, de Dekohaven in Lelystad, weinig of geen wind, en de berichten waren van dien aard dat dat voorlopig zo zou blijven ook. Dus namen we gelijk maar het besluit een rondje NW Overijssel te doen, een voor Swing en bemanning praktisch gegarandeerde motorroute. Vanuit Lelystad via Ketelmeer, Ramspol, Zwartemeer en Vollenhove naar Blokzijl, daar eten en overnachten. Dan de andere dag in Blokzijl door de sluis via het Vollenhovermeer, Giethoornsemeer, Beulakkerwijde en Zwartsluis terug naar het Ketelmeer en Lelystad. Een mooi rondje door een prachtig natuurgebied.

Blocksyl ofwel het huidige Blokzijl, is een stadje in de kop van Overijssel dat vroeger aan de Zuiderzee lag. Blokzijl dat in 1672 stadsrechten kreeg, heeft een rijk verleden. Er werd door het havenstadje veel handel gedreven met grote steden in het westen van Nederland. De bouwstijl van een aantal oude woningen rond de havenkom van Blokzijl doet je daaraan nog herinneren, het heeft veel weg van de stijl die je bijvoorbeeld ook langs de Amsterdamse grachten aantreft. Volgens mij zijn er niet veel plaatsen in Nederland die zo'n mooie besloten havenkom hebben als Blokzijl. Bij zware storm kan de kom ook nu nog volledig worden afgesloten, aan de zuidzijde middels zware houten deuren, en aan de noordzijde middels een sluis.

"Kaatje bij de Sluis" hebben we maar niet gedaan, maar bij café restaurant Van Ens aan de havenkom kun je voor minder geld ook lekker eten. Mevrouw Van Ens zwaait daar in de gedegen en traditionele keuken zelf nog de scepter. Na het eten hebben we het niet al te laat meer gemaakt, nog even hebben we in de kuip zitten ouwehoeren, maar de fut was er snel uit, ik geloof dat we rond half twaalf al op één oor lagen. De zondagochtend was prachtig, alles ademde rust en verstilling in de havenkom, een sfeer waar ik bijzonder van hou, althans in de meeste gevallen. Het heeft ook met de herfst te maken, die volgens mij al vroeg is ingetreden dit jaar, de bomen rond de havenkom hadden al heel veel blad verloren. Maar toen de mannetjes allemaal uit de veren waren, was het gedaan met de rust. We moesten weer verder, eerst nog even de sluis doen, en toen ging het rustig motorrend richting Giethoornsemeer en verder. Zoals reeds gezegd, een bijzonder mooie natuur. Zilverreigers, Nijlganzen, Kiekendieven noem maar op. Op een bepaald moment zagen we boven ons hoofd vier baltsende buizerds cirkelen, hoog boven elkaar vliegend lieten de vogels zich om de beurt als een steen in de richting van de onder hen vliegende vogel vallen. Het is allesbehalve als aanval bedoeld heb ik begrepen, maar het lijkt er veel op. Pas op het laatste moment remmen ze af en ontwijken ze elkaar nipt, een prachtig gezicht.

Eenmaal weer op het Ketelmeer was het zaak om de brug van vier uur te halen, anders kan je wachten tot half zeven, en daar hadden we geen zin in. Maar we hebben de brug gehaald, dus geen probleem. Op het IJsselmeer stond een lekker briesje uit zuid westelijke richting, goed voor toch nog een paar uurtjes zeilen dit weekend. Al laverend ging het richting Dekohaven waar we rond half zeven afmeerden. Nog een bordje macaroni en een drankje, en toen zat ook dit mannetjes(zeil)weekend er weer op, tijd om afscheid te nemen. Drie mannetjes werden door zus G opgehaald, en ik reed rond een uur of acht in mijn eigen auto naar huis.

Geen opmerkingen: