woensdag, september 26, 2007

Yogyakarta



Centraal op Java, het dichtstbevolkte eiland van de archipel (ca. 120 miljoen inwoners) en daarmee het politiek, economisch en cultureel centrum van Indonesië ligt de stad Yokyakarta, studentenstad en bakermat van de eeuwenoude Javaanse cultuur. Het zou voorlopig even onze laatste bestemming zijn van de reis in die contreien. De vlucht met een toestel van Garuda Indonesia van Lombok naar Yokyakarta verliep enigszins onrustig, luchtzakken met bijbehorend gestuiter en als toetje een vrij harde landing. Het zij zo, toen we eenmaal weer vaste grond onder de voeten hadden, was alles snel vergeten.

Ik vond Yogyakarta een prettige stad, ondanks de enigszins dorpse uitstraling die het had zodra je je iets buiten de grote verkeersaders begaf. We hebben in Yogyakarta het z.g. waterpaleis bezocht, onderdeel van het veel grotere Kraton, het sultanspaleis. Het ommuurde Kraton is eigenlijk een stad binnen de stad, de mensen die er wonen (ca. 30000) werken allemaal voor het paleis. Yogyakarta is ook een batik en zilverstad. Het schijnt dat de batikkunst zich nergens ter wereld hoger heeft ontwikkeld dan daar, en het is toonaangevend in de hedendaagse kunst uit Indonesië. En dan het Yogya Silver, ook zo bekend. Op ca. 5 km ten zuidoosten van Yogyakarta ligt Kota Gede, het zilverstadje bij uitstek, het barst er van de zilverwinkeltjes en ateliers, veelal familiebedrijfjes. Zowel op het gebied van de batikkunst als op de zilverkunst kijk je je ogen uit. Het is allemaal van een totaal andere orde dan je gewend bent. We konden het dan ook niet laten om van het één en ander wat te kopen.

Op ca. een uurtje rijden ten noordwesten van Yogyakarta ligt de Borobudur (gebouwd rond ca. 700 na Christus) de tempel waarop meer dan 500 boeddhabeelden staan, en bijna alle stenen zijn voorzien van indrukwekkende reliëfs. Het was een hele klim naar boven toe, je begint op het niveau dat de Wereld van Verlangen symboliseert om vervolgens verder te gaan via de Sfeer van Vorm naar het hoogste niveau de Sfeer van Vormloosheid, volgens Boeddha heb je dan ook de ultieme bevrijding bereikt.

Verder hebben we ook het Prambanan complex (gebouwd rond 850 na Christus) bezocht ca. 17 km ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan. Het is het grootste hindutempelcomplex in Indonesië. Van de oorspronkelijke 244 tempels zijn er tot op heden slechts 3 gerestaureerd, de overigen liggen grotendeels nog in puin. Het zijn tempels voor de hindoe drievoud t.w. Brahma, Shiva en Vishnu. Er zijn allerlei versieringen op de tempel aangebracht zoals beelden van menselijke en bovenmenselijke wezens, dieren, vogels, bladeren en fruit uit de verhalen van het Ramayana-epos dat is gebaseerd op de verhalen tussen het goede en het kwade uit het oude Hindu-epos.

Java, en dan in het bijzonder de omgeving van Yogyakarta is zeer rijk aan cultureel erfgoed, tempels, paleizen, musea en allerlei kunstvormen. We hebben daar veel gezien van alles, teveel om verder op te noemen. Het is een prachtig oord waar we eigenlijk veel tekort zijn geweest, maar wie weet! Hoog in de lucht opweg naar Singapore was de rokende Merapi het laatste wat we voorlopig van Java zagen.

Geen opmerkingen: