woensdag, mei 27, 2020

belevenissen van een spijker


Het door een museummedewerker per abuis overgewitte schilderijtje van een spijkertje op een doekje van tien bij tien centimeter t.w. 'Portrait of the nail behind the canvas' van de Nederlandse kunstenaar Bas van Wieringen (1983) is terug op de locatie waar het drie jaar geleden werd overgewit. Bas van Wieringen heeft het na de reparatie geschonken aan het Frans Hals Museum in Haarlem, en dat schijnt het na lang beraad te hebben geaccepteerd.
Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling 'Humor - 101 jaar lachen om kunst in het museum', werd destijds Van Wieringens artistieke impressie van een spijkertje weggekwast door een ervaren museummedewerker die dacht dat het om een vlekje op de muur ging. Als gevolg van zijn daad, vastgelegd door twee beveiligingscamera's, kreeg hij destijds de sanctie opgelegd dat hij niet meer dicht bij de kunstwerken mocht komen.
Een terechte sanctie? Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat 'Minimal Art' zo minimaal conceptief kan zijn, dat niet alleen ervaren museummedewerkers er van in de war raken!

1 opmerking:

joke van Doggenaar zei

Je moet je wel heel goed in de kunst verdiepen.