maandag, maart 16, 2020

mondiale misère rondom virus


In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS, Severe Acute Respiratory Syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten, en een aantal gaan er aan dood. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, worden er sindsdien in toenemende mate wereldwijd maatregelen genomen.

Op het moment dat ik dit hoorde was het voor mij eerlijk gezegd nog een ver van mijn bed show. Bovendien, het zou hier, net als een aantal jaren geleden met de Mexicaanse griep, zo'n vaart wel niet lopen. En wat dan nog, een griepje, geen paniek!
Maar geleidelijk aan is die relativerende gedachte bij mij wel verdwenen, en is er een knap stuk onrust voor in de plaats gekomen. Niet in de laatste plaats door de berichten en de ingrijpende maatregelen die worden genomen, welke in alle haarvaten van de samenleving doordringen. De impact is nu al enorm, terwijl we niet weten hoe het één en ander op termijn gaat uitpakken, en of het uberhaupt wel genoeg is wat we doen.

Lichtpuntje in de coronamisère is, dat mede dankzij drastische maatregelen, het coronavirus in China al een beetje op z'n retour lijkt te zijn. Zo zie je maar, er komen weer betere tijden, er valt altijd meer regen naast je dan op je.

1 opmerking:

Addy zei

Grandioze slotzin!