vrijdag, mei 17, 2019

expressionisme en krijgsmacht


Een dagje eropuit, samen met beide zussen en eega, altijd leuk. Eerst de binnenwereld van de Duitse expressionisten in Singer Laren verkend. Het expressionisme is per slot van rekening primair een uiting van gevoel weergeven in vaak felle kleuren in expressieve en grove penseelstreken. Mooi maar doorgaans lastiger te doorgronden dan de werkelijkheid, zoals die meestal in het impressionisme wordt weergegeven. Meest aangrijpend vond ik zo bezien het zelfportret van Max Beckmann (1884-1950). Zijn vermoeide ogen weerspiegelden de ellende die deze schilder had gezien en meegemaakt. Zijn schilderijen werden door de nazi's als z.g. 'entartete Kunst' bestempeld.

Na de lunch in Singer Laren zijn we naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg gereden. In dit museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg komen verleden, heden en toekomst van de Nederlandse krijgsmacht tot leven. Behalve spannende verhalen en films hebben we daar een indrukwekkende collectie tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen, helikopters en weet ik allemaal niet wat nog meer gezien. In de tentoonstelling 'Als de Russen komen' over de Koude oorlog, was een replica tezien van de 'Fat Man'. De atoombom die ze op 9 augustus 1945 op de Japanse stad Nagasaki hebben gegooid. Het imposante namaakding van 3,25 meter lang en 4545 kg zwaar, hangend aan het plafond, boezemde mij gewoon angst in.

Op het terras van het nabij gelegen restaurant 't Hoogt hebben we de opgedane indrukken verwerkt onder het genot van een aperitiefje. En toen het buiten een beetje frisjes begon te worden, hebben we ons dagje eropuit binnen maar afgebouwd met een eenvoudig doch lekker en voedzaam hapje.

Geen opmerkingen: