zondag, november 08, 2015

zondagmiddag wandelingetje


We waren vandaag onderweg naar de tentoonstelling 'Lekker Licht' in Centraal Museum Utrecht, een tentoonstelling over de betekenis van licht in ons leven. Een boeiende tentoonstelling lijkt ons, waarin je middels de beeldende kunst ervaart wat licht doet. Op eigen wijze laten diverse kunstenaars zien hoe ze licht interpreteren. Ze gaat in op de wezenlijke, sociaal-maatschappelijke, religieuze en technologische betekenis van licht. Echter om de één of andere reden kregen we onderweg allebei ineens meer zin in een wandeling in de natuur, dan verder te rijden naar Utrecht. 'Lekker Licht' is nog tot 24 januari 2016 te zien, we hebben dus nog even de tijd!

En zo liepen we tot onze eigen verrassing even later tussen Putten en Nijkerk rond op landgoed 'Oldenaller'. Een prachtig landgoed waar de sfeer bepaalt wordt door de afwisseling van cultuur en natuur. We hebben daar in elk jaargetijde wel een keer eerder gewandeld, maar het zo mooi gelegen eeuwenoude gebiedje op de rand van de Veluwe blijft ons trekken.
Landgoed 'Oldenaller' is nu eigendom van Natuurmonumenten. De oudste documenten waarop de naam 'Aller' reeds voorkomt dateren al van 1313. Het huis 'Aller' was toen een versterkte boerderij met een verdedigingsgracht. Het huidige kasteel 'Oldenaller' werd in de 17e eeuw ontworpen door de bekende bouwmeester Jacob van Campen. Het vierkante gebouw met aan twee zijden uitspringende middengedeelten wordt momenteel particulier bewoond. De in Engelse landschapsstijl aangelegde kasteeltuin werd omstreeks het midden van de 19e eeuw aangelegd door landschapsarchitect Zocher.

Het was een prachtige wandeling, nog even en dan is al het blad van de bomen en is het hier ook op maaiveldniveau weer 'Lekker Licht'.

Geen opmerkingen: