vrijdag, november 13, 2015

cobra tot zero & elleboogkerk


Historisch gezien hebben we de dubbeltentoonstelling 'Cobra tot Zero' in respectievelijk museum Flehite en het Mondriaanhuis in Amersfoort in omgekeerde volgorde bekeken. We zijn namelijk met het objectiverende minimalisme van Zero, een beweging in de moderne kunst tussen 1958 en 1966 begonnen, terwijl Zero toch min of meer een uitvloeisel was van Cobra, de avant-gardistische beweging tussen 1948 en 1951, opgezet door enkele kunstrebellen uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Maar omgekeerde volgorde of niet, het kijkplezier was er niet minder om. De collectie Roetgering, een prachtige verzameling van 50 jaar naoorlogse schilderkunst!

Tijdens de wandeling van het Mondriaanhuis naar museum Flehite hielden we bij de 'Elleboogkerk' aan de Langegracht even pas op de plaats. Het enige kerkgebouw waar ik in het verleden 10 jaar lang met plezier 5 dagen per week naar toe ging, schreef ik in mijn stukje 'Elleboogkerk' van 23 oktober 2007. Het betrof de periode toen architectenbureau Environmental Design er gevestigd was.Zie de 'Elleboogkerk' op 1:37 in Polygoonjournaal van maart 1974.

De uit 1820 daterende neoclassicistische Elleboogkerk werd op 22 oktober 2007 door brand verwoest. (Zie eerdergenoemd stukje 'Elleboogkerk' van 23 oktober 2007). De toen als 'Armando Museum' in gebruik zijnde Elleboogkerk is inmiddels herbouwd en staat nu te koop voor € 1.495.000, - k.k. en excl. btw. Behalve de raampartijen is er binnen weinig meer over van de neoclassicistische kenmerken, de verdwenen zuilen rijen en de nieuwe bijzondere houten kapconstructie met een lichtstraat in de nok is allesbehalve neoclassicistisch. Maar het geeft het inwendige van de Elleboogkerk uiteraard wel een geheel eigentijds cachet. Ben benieuwd wat de toekomstige eigenaar gaat doen met deze 920 m2 vloeroppervlak in de Amersfoortse binnenstad. Een restaurant misschien of een locatie voor bijeenkomsten en evenementen of wordt het mogelijk als werk-, winkel-, studio- of woonruimte ingericht, we zullen het zien.Na eerdergenoemd bezoek aan museum Flehite, zijn we via de prachtige eeuwenoude Muurhuizen terug gewandeld naar parkeergarage 'Beestenmarkt' aan Binnen de Veste.

Geen opmerkingen: