vrijdag, juni 19, 2015

water, water, 't is alom water


Water is het verbindende thema in Fotofestival Naarden 2015. Een thema waar vele Nederlanders van generatie op generatie vertrouwd mee zijn geraakt. Van oudsher hebben we immers een strijd tegen het water gevoerd, aangezien meer dan de helft van Nederland buitengewoon vatbaar is voor overstromingen. Bij de vele overstromingen in het verleden zijn al heel wat mensen verdronken. Terpen en dijken bleken vaak niet bestand tegen het geweld van het wassende water. Evengoed hebben we in de loop der eeuwen op waterbeheersgebied al pompend en verzuipend een knowhow opgebouwd die wereldberoemd geworden is! (Zie ook in blogarchief stukje 'leefmilieu beneden zeeniveau' van 3 april 2015)

Gedachtespinsels die me onder meer te binnen schoten toen ik in de Grote Kerk in Naarden naar de foto's van m.n. het 'Rising Sea Levels-project' van Kadir van Lohuizen (1963) stond te kijken. Maar ook de foto's van Jimmy Nelson (1967), Frans Lanting (1951) en vele anderen, riepen geheel conform het verbindende thema allerlei waterige associaties op.

Maar het werk van Kadir van Lohuizen kwam bij mij het meest binnen. Zijn serie over de stijgende zeespiegel komt zeer documentair en journalistiek over. De foto's van Kadir van Lohuizen tonen aan dat de zeespiegelstijging een zeer urgent probleem is. Of je nou op een eiland in het Polynesisch gebied zit, of dat je in Bangladesh, Panama of in een grote stad als Miami aan de Amerikaanse oostkust vertoeft. De foto's en verhalen liegen er niet om, veel mensen in deze gebieden moesten reeds evacueren, maar nog veel meer mensen in deze gebieden wonen onder omstandigheden waaronder wij allang geƫvacueerd zouden zijn. Behoorlijk confronterend allemaal!

Behalve in de Grote Kerk waren er nog zeven locaties waar we foto's konden bezichtigen. Daar hadden we echter even geen zin in, we hebben ze, op de buitenfoto's aan de Vestingwallen na, dan ook maar laten schieten. In plaats daarvan hebben we een lekkere wandeling gemaakt over de prachtige Vestingwallen van Naarden-Vesting.

Geen opmerkingen: