donderdag, juni 04, 2015

veelzijdige kunstverzameling


Het in 1551 gebouwde Drostenhuis, dat deel uitmaakt van het Stedelijk Museum Zwolle, combineert cultuurhistorie met hedendaagse kunst. Het 16de-eeuwse Drostenhuis laat middels stijlkamers zien, hoe een streekregent van aanzien leefde in het Zwolle van weleer. Van salon, patriottenkamer en zilverkamer tot de keuken en keukenkelder is alles in originele staat te bezichtigen. Maar dat terzijde, want dat hadden we daar al eens gezien. (Zie mijn stukje 'vensters' van 12 januari 2011.) In aansluiting op ons bezoek aan de exposities Srijd! en Er was eens.... in het nieuwe deel van het Stedelijk Museum (zie mijn stukjes 'eeuwen aan kommer en kwel' en 'een feestje van papier en afval' van resp. 2 en 3 juni 2015), hebben we deze keer in de tuin- en achterkamer van het Drostenhuis de 'Schenking van Rabobank Salland' bekeken.

Het betrof 25 werken uit de periode 1980-2005 die het Stedelijk Museum Zwolle heeft gekregen van Rabobank Salland. Weer eens wat anders trouwens, een bank die wat weg geeft! Het was een veelzijdige verzameling met uiteenlopende technieken en stijlen. De schenking van hedendaagse kunst betrof werk van diverse kunstenaars t.w. Jan Bouman, Harrie Gerritz, Jeanette Hoekstra, Ivo Kamphuis, Anne Kreiter, Rudi Ludwig en Mieke Vahl. Ik weet eigenlijk nog niet goed of het aan de manier van exposeren lag, of aan een acute vlaag van desinteresse van mezelf, maar ik vond het jammer genoeg een enigszins tegenvallende expositie!

Maar evengoed toch een mooi sluitstuk van een boeiend en onderhoudend bezoek aan het Stedelijk Museum Zwolle op zondag 31 mei 2015.

Geen opmerkingen: