woensdag, juni 24, 2015

einde van een pittige zeiltocht


De Volvo Ocean Race, 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante begonnen, zit erop. Afgelopen maandag 22 juni zijn de 7 deelnemende teams met hun boten de finishlijn gepasseerd in het Zweedse Götenborg. Gedurende deze zeilrace om de wereld, die in negen etappes is verzeild, is in totaal 38739 nm afgelegd (1 nautical mile is 1,852 km). Buiten materiële schade - 'Team Vestas Wind' voer in de tweede etappe van Cape Town naar Abu Dhabi door een navigatiefout hun boot naar de ratsmodee op een rif (zie in mijn blogarchief stukje 'Team Vestas Wind' op een rif van 15 april 2015) en tijdens de vijfde etappe van Auckland naar Itajai gingen een paar boten in de enorme golven van de Zuidelijke Grote Oceaan plat - hebben voor zover ik weet de deelnemers lichamelijk geen ernstige ongelukken meegemaakt. (Zie o.m. ook in mijn blogarchief stukje 'wedstrijdzeilen tot op het bot' van 29 maart 2015).


De zeilrace die ik op m'n pc bijna dagelijks volgde, zit er dus weer op. Weliswaar komen op zaterdag 27 juni a.s. de zeven teams nog eenmaal in actie tijdens de afsluitende havenrace, maar dat is meer voor de bühne. De slotetappe had door de windgaten eigenlijk best een zenuwslopende finish. Kopligger 'Team Alvimedica' zag z'n voorsprong alsmaar meer slinken, maar wist zijn achtervolgers toch tot aan de finishlijn in Göteborg voor te blijven, waarmee ze op de valreep ook nog hun eerste etappezege behaalden.

De 'Abu Dhabi' winnaar overall.
'Team Alvimedica' kwam maandagmiddag even over twaalf als eerste over de finish van de Volvo Ocean Race in het Zweedse Göthenborg. Dat was maar net aan, want sinds het vertrek na de pitstop in Scheveningen had de boot zijn forse voorsprong zien slinken tot maar een paar mijl. Het laatste deel van de wedstrijd stond er op enkele momenten nog nauwelijks enige wind, en speelde het toeval van het ‘laatste of eerste zuchtje wind’ de hoofdrol. De Nederlandse boot 'Brunel' eindigde als tweede en kon daarmee ook haar tweede plaats in het algemeen klassement handhaven. 'Dongfeng' werd derde in het algemeen klassement van deze race die uiteindelijk werd gewonnen door 'Abu Dhabi' met schipper Ian Walker. Het tijdverschil tussen de aankomst van de plaatsen twee, drie en vier bedroeg maar zeven minuten. Vlak na de finish toonde schipper Bouwe Bekking van 'Brunel', die de Volvo Ocean Race al voor de zevende keer heeft gezeild, zich zeer voldaan over deze prestatie en sprak zelfs over ‘de beste race in z’n leven’. 'Mapfre' werd derde door 'Dongfeng' op het laatste moment te verslaan.

Fantastisch eigenlijk dat je zo'n zeilrace om de wereld achter je pc kan volgen. Ik vind het zowat net zo'n fascinerende bezigheid als het zeilen zelf. Alhoewel dat een beetje overdreven is, maar toch! We moeten weer vier jaar wachten op de volgende Volvo Ocean Race. Maar niet getreurd want volgend jaar kan ik achter m'n pc de 'Vendée Globe' weer volgen. Een non-stop solo-zeilwedstrijd om de wereld zonder hulp van buitenaf. Dat is weer heel andere koek, zie o.a. in mijn blogarchief de stukjes 'VendéeGlobe' van 13-2-2009 en 'finish VG' van 28-1-2013.

Geen opmerkingen: