woensdag, augustus 06, 2014

rondje Almere e.o.


Heerlijk fietsweertje afgelopen zondag, derhalve samen met J en zus en zwager G en C vanuit het huis van hun zoon en schoondochter een rondje Almere gefietst. Een rondje is misschien niet het juiste woord, weliswaar hebben we een rondje gefietst, maar Almere is stedenbouwkundig gezien een aaneenschakeling van meerdere stadskernen die onderling verbonden zijn middels parkachtige tussenruimten. Het ene moment waan je je in een buitengebied, het andere moment fiets je weer door een stadskern. Maar hoe dan ook, bijna altijd fiets je op een vrijliggend fietspad!
Almere is een prima fietsstad, ik las dat ze daar maar liefst 500 kilometer aan fietsroutes hebben, waarvan 440 km bestaat uit geheel vrij liggende fietspaden, die voor een groot gedeelte zijn geasfalteerd en vrij van autowegen en busbanen liggen. Op het hoofdfietsnetwerk hebben fietsers voorrang en zijn alle kruisingen ongelijkvloers. De honderden bruggen en tunnels in Almere maken deze plaats super fietsvriendelijk. Door dit alles schijnt Almere één van de veiligste fietssteden in Nederland te zijn.

Enfin lekker gefietst dus, volgens de teller ruim 38 km. Het eerste pitstopje, na ons beginpunt in de Filmwijk, was bij het massief hardstenen beeld van staatsman Joop de Uyl (1919-1987) in het Dr. J.M. den Uylpark in Almere Stad. Gemaakt in 1992 door kunstenaar Kees Buckens (Breda, 1957). Vervolgens hebben we op een bankje in de schaduw, ergens in het grensgebied tussen Almere Stad en Almere Poort wat langer zitten kletsen. Uitgerust en bijgetankt ging de trip daarna verder richting IJmeer. Via de dijk en het Krommeslootpark kwamen we uiteindelijk op een gezellig terrasje in Almere Haven terecht. Maar goed dat we niet aan een wedstrijd deelnamen, want van een 'La Chouffe', een stevig Ardens biertje en een portie bitterballen ga je bepaald niet harder fietsen. Maar daar zaten we totaal niet mee, plezier en gezelligheid stond voorop. Via nog een stukje dijk langs het Gooimeer, kwamen we in het prachtige Waterlandse Bos terecht. Aan de overkant van de Lange Wetering zagen we op een gegeven moment de ruïne van 'Kasteel Almere' liggen. (Zie o.a. mijn stukje 'nieuwe ruïnes' van 14 april 2010) Doodzonde eigenlijk dat zo'n kapitaal plan daar nu al vele jaren staat te verpauperen.

Even verderop langs de Lange Wetering fietsten we onder de N305 door. Een eindje voorbij de luxueuze woonarken aan de overkant, fietsten we over de brug met een grote bocht linksaf Almere Stad weer in, en kwamen we uiteindelijk weer bij ons beginpunt in de Filmwijk terecht. Het rondje Almere e.o. was op zich al prachtig, maar het mooie weer, de gezelligheid, het zwembad, de koele wijn, de heerlijke pruimen en appels uit eigen tuin en last but not least de voortreffelijke door C verzorgde maaltijd, deden wat mij betreft deze dag absoluut in de categorie topdagen belanden.

3 opmerkingen:

Christa zei

Dat is denk ik een primeur..Fietsen én zwemmen in Almere. leuk hoor

Anoniem zei

ziet er uit...en klinkt als een heeeeerlijke dag!!! Leuk om mee te genieten!! Marjon

Ewout zei

Als je van een fietstocht op deze wijze verslag doet dan moet ie wel mooi/leuk/gezellig zijn geweest. En ja, het fietsen over 'Nederlandse 's-Heren wegen' missen we hier stiekem toch wel een beetje..��