maandag, augustus 25, 2014

Europese perikelen


De tentoonstelling 'Europe Me' in Kasteel het Nijenhuis is een bijzonder intrigerende expositie rond het thema Europa. Ik wist in eerste instantie niet waar ik in de kakofonie aan kleuren en vormen het eerst of laatst moest kijken. En de chaos in mijn hoofd werd er niet beter op toen een forse groep wandelaars vanuit het park ook even al kakelend binnen kwam kijken vanwege de regen.

David Bade (1970, Willemstad, Curaçao) laat z'n artistieke doolhof reeds buiten in de slotgracht beginnen met zijn object 'Schuitje varen, theetje drinken' Het symboliseert de reis van vele vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven naar Europa komen. Verder heeft hij de vrije hand gekregen in Kasteel het Nijenhuis, een plek waar net als vele andere buitenhuizen van oudsher politieke ideeën ontstonden. Het één en ander heeft geleid tot een totale metamorfose van het interieur op de begane grond. Elke kamer van het kasteel voorziet min of meer in een onderwerp dat letterlijk of overdrachtelijk aansluit bij de oorspronkelijke functie. In de eetzaal gaat het over voedsel en gerechten, maar ook over eten als een daad van verovering, van opsouperen en verteren en de onvermijdelijke stank daarna. In de bibliotheek figureren de geleerden van Europa, de filosofen en rederijkers, kerkvaders en reformatoren, humanisten en anti-globalisten. Er wordt veel gepraat en weinig geluisterd. In de gangen en tussenruimtes zie je de verbeelding van de vele migratiestromen die Europa tot op de dag van vandaag kenmerkt. Gelukszoekers en vluchtelingen worden voortgedreven als vee. Mensen botsen hard op elkaar of wachten angstig en onwetend op wat komen gaat. In donkere achterkamertjes worden verboden afspraken gemaakt. Daar klinkt oorverdovend de stille diplomatie en is don’t ask, don’t tell de mores. Hoofdtoneel is de grote zaal, voor de gelegenheid getransformeerd tot een casino. Hier gaan de leiders van nu met kopstukken uit de Europese geschiedenis vrijwillig of zo nodig gedwongen in groepstherapie. Hier wordt gesproken en vergaderd, gebluft en gegokt, bedrogen en gevochten en met geld gesmeten. Verliezers worden winnaars en winnaars worden verliezers.

David Bade neemt met deze expositie de bezoekers mee op een reis door het Europa van verleden en heden las ik. Een mozaïek van tekeningen, schilderijen en sculpturen vertelt de geschiedenis van Europa, bezien door de ogen van Bade. Ik weet het niet! Het was goed dat we bij de kassa een beschrijving hadden meegekregen, zodoende meende ik nog iets van Bade's artistieke verbeeldingskracht te kunnen begrijpen, al was het met moeite. Ik las ergens, dat wie David Bade in huis haalt, zelf maar beter via de achterdeur kan verdwijnen. Daar zit wat in vind ik! Museum de Fundatie heeft Bade uitgenodigd op Kasteel het Nijenhuis, om in het kader van de Europese Verkiezingen j.l. 22 mei een kunstzinnige voorstelling te maken met als thema Europa. Het zou me echter niet verbazen, als ik te horen zou krijgen dat er in deze iemand van Museum de Fundatie middels de achterdeur vertrokken is.

Geen opmerkingen: