zondag, augustus 10, 2014

licht, lucht, ruimte


Gistermorgen zijn J en ik naar de tentoonstelling Wit-Rood-Zwart in museum Belvédère geweest in Oranjewoud. Een bijzondere tentoonstelling van vier belangrijke aan Zero gerelateerde kunstenaars t.w. Leo Erb (1923-2012), Bernard Aubertin (1934), Henk Peeters (1925-2013) en Jan Schoonhoven (1914-1994). Zero, in Nederland Nul-beweging, was een beweging in de kunst die behoorde tot de moderne- en hedendaagse kunst in de periode van 1958-1966. De beweging sloot aan bij het constructivisme en vertoonde verwantschap met de op-art (optical art).

De vele verstilde werken die we zagen speelden mooi in op de ruimtelijke werking die van het in 2004 door architect Eerde Schippers (Inbo) ontworpen Museum Belvédère uitgaat. Het strak symmetrisch vormgegeven museumgebouw is a.h.w. organisch verbonden met het landschap. De donkere basalt gevel valt bijna weg tegen de bosschages van het historische Oranjewoud op de achtergrond. Alleen de twee transparante openingen van de entree en het museumcafé lichten op. Het gebouw is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd, in de achttiende eeuw als 'grand canal' aangelegd door architect en tuinarchitect Daniël Marot. Vanuit het transparante museumcafé, centraal gesitueerd tussen beide museumvleugels in en boven het 'grand canal', heb je naar beide zijden toe een fenomenaal uitzicht op het prachtige landschap.
Prachtig, maar in het museum prevaleert de kunst uiteraard boven de architectuur van het gebouw. Wit–Rood–Zwart is een bijzondere groepstentoonstelling De drie kleurrealiteiten staan symbool voor materie (zwart), geest (wit) en bezieling (rood). Wit-Rood-Zwart is een tentoonstelling waarin verstilde werken worden getoond die inspelen op ruimte en de werking van licht en schaduw, kwaliteiten die raken aan de uitgangspunten van Museum Belvédère. De (niet)kleuren zwart, wit en rood verbinden het werk met dat van de vooroorlogse utopische kunstenaars. De expositie Wit-Rood-Zwart vormt een prelude op de grote Zero-tentoonstelling die later dit jaar opent in New York en die vervolgens te zien zal zijn in Berlijn en Amsterdam.

Op weg naar huis hebben we een ommetje gemaakt, en zijn we via Hindeloopen gereden. In Hindeloopen heb ik op de Hylperhaven en bij de havenmeester, de vvv en in diverse café's onderstaande poster opgehangen, maar dan wel recht op, i.v.m. het aanstaande optreden daar met onze band 'Hodgepodge'. Of de poster effectief zal zijn voor het één en ander moeten we afwachten. We merken het wel, veel meer aan pr kunnen we toch niet doen. Wij hebben er in elk geval zin in, en niet geschoten is altijd mis! Alvorens naar huis te rijden, hebben we na de posteractie bij de havenmeester thuis nog een tijdje genoeglijk zitten kletsen over van alles en nog wat.

Geen opmerkingen: