dinsdag, juli 02, 2013

Sail Den Helder


Allemaal goed en wel natuurlijk, de door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander geopende Marinedagen en Sail Den Helder, maar dat was toch lang niet alles. Ook de Sleep-, Duw- en Stoomvaart was van de partij. En als je het daar over hebt, dan heb je het ook over motorsleepboot 'Mokum' van vriend en herenleder André en zijn vrouw Riet. Over dat prachtige en goed onderhouden scheepje van 10,5x3x1,3 meter (lxbxdg) dat reeds in 1936 is gebouwd op scheepswerf Foxhol. Uiteraard was deze krasse 77 jarige hier ook van de partij, en lag ze in Willemsoord in het vaarwater naast de Weststraat keurig afgemeerd naast een grotere broer uit Oude Tonge.
Om het één en ander van dicht bij te kunnen meemaken, hadden we in Den Helder tegen de duinen een huisje gehuurd. Nou ja huisje, huize 'Red Cedar' was meer een riante villa waarin de herenleders Ab, Victor en ondergetekende met hun dames ondanks de regen, die werkelijk met bakken uit de lucht kwam vallen, een gezellig weekend hebben doorgebracht. Bij de open haard veel geouwehoerd natuurlijk over van alles en nog wat, en we hebben er gezond en lekker gekookt met z'n allen. En zo vloog de tijd voorbij, voor we er eigenlijk goed en wel gewend waren zaten we alweer thuis.

De Poster.
En hier speelde zich het één en ander af.

Maar we hebben natuurlijk wel meer gedaan dan alleen maar in de 'Red Cedar' zitten kletsen. In de stromende regen zijn we ook naar Willemsoord getogen, en hebben daar o.a. een bezoek gebracht aan de 'Mokum', waar we door A en R drijfnat werden onthaald met koffie en koek. Ik vroeg me eerlijk gezegd wel een beetje af, of ze met z'n tweetjes wel zo blij waren met zes van die kletsnatte figuren in de kajuit. Je brengt toch een plens water naar binnen! Maar kennelijk was het m'n eigen probleem, want ik heb ze er niet over gehoord.
Na de koffie hebben we het op Willemsoord gelegen 'Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers' bezocht, en hebben we vervolgens op Willemsoord in Barista Café 'Njoy' met een hapje en een hardversterkertje een tijd zitten genieten van de 'Sea Side Jazzband' uit Den Helder. Het repertoire bestond uit allemaal bekende dixieland stukken uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zo vanaf midden jaren twintig tot ongeveer begin veertiger jaren, oude maar nog altijd bekende stukken dus. Stukken die met name zo bekend geworden zijn door bijvoorbeeld Chris Barber, Dutch Swing Collegeband en Papa Bue Vikings Jazzband. Prachtig, goeie muzikanten ook, persoonlijk vond ik de baspartij er vooral uitspringen. Een enigszins corpulent baasje, maar toeteren op die oude King sousafoon als de beste, wat een energie. Ik werd er helemaal blij van, grandioos!

Toen ze uitgespeeld waren en vertrokken, hebben ook wij er in 'Njoy' maar een punt achter gezet. In de inmiddels druilerige regen ging André terug naar Riet, die aan boord van de 'Mokum' was gebleven, en de rest van de herenleders en aanhang naar huize 'Red Cedar', om daar voor de dames en onszelf een voedzaam en smakelijk avondmaal te bereiden.

Geen opmerkingen: