zaterdag, juli 20, 2013

fietspontje


We verlieten gisteren de Zuiderzeestraatweg bij Hierden, om vervolgens via de Lageweg en de Waterweg op de Munneke Steeg uit te komen. Over dat prachtige fietspad tussen de weilanden ging het verder richting Nunspeet. Nabij 'Bad Hoophuizen' fietsten we vervolgens tot aan de afslag Randmeerweg een stukje over de Varelseweg. Na een paar kilometer kwamen we uit bij camping 'Polsmaten', om tenslotte via het Hoge Bijsselse-Pad bij het Veluwemeer uit te komen. En daar hebben we samen met 8 medepassagiers nog een kwartiertje zitten wachten op het pontje dat ons voor slechts €. 3,50 p.p. van Gelderland naar Flevoland moest brengen.

Want tussen Nunspeet, surfoever Hoge Bijssel nabij Polsmaten en Biddinghuizen, nabij Bremerbergse Hoek, vaart zomers sinds 2004 een voet-/fietsveer heen en weer. Best lang eigenlijk, maar voor ons zou het de eerste keer zijn dat we er gebruik van gingen maken. De 'Veluwerandveer' die per oversteek maximaal 12 passagiers inclusief fiets mag vervoeren, doet circa 25 minuten over de tocht over het Veluwemeer. Het is maar een klein rechthoekig pontje, maar de weerstand in het water moet waanzinnig hoog zijn. Ik had de indruk dat het scheepje wilde duiken toen de pontbaas een beetje gas gaf, het lag van voren in ieder geval dieper in het water dan van achteren. Dat moet toch te verbeteren zijn lijkt mij, want het kost een hoop energie om die watermassa alsmaar voor je uit te duwen. Ach wat maak ik me eigenlijk druk om een hoopje verspilde energie. Ik genoot van het tochtje met de 'Veluwerandveer', relax en moeiteloos navigerend langs ondieptes, visnetten en eilandjes de Ral en de Kwak bracht het pontje ons naar het nieuwe land.

Eenmaal op het nieuwe land ging de fietstocht verder, maar nu weer richting Harderwijk. Via de Bremerbergsdijk en het lange stuk over de Harderbosweg kwamen we uiteindelijk op de Knardijk uit. Maar voor we zover waren, hebben we onderweg op een bankje met koffie uit de thermosfles wel een tijdje zitten genieten van het uitzicht op het Veluwemeer. En op de Knardijk moesten we voordat we thuis waren, nog weer even flink op de pedalen om onder het aquaduct uit te komen. Een eindsprintje als de laatste lootjes zullen we maar zeggen, van een mooi fietstochtje van alles bij elkaar 33,5 kilometer.

Geen opmerkingen: