dinsdag, juli 16, 2013

Jubileumtentoonstelling


De eerste kunstexpositie op kasteel Zwaluwenburg in 't Harde (gemeente Elburg) werd in 1963 gehouden. Al vijftig jaar kunst dus in het in 1728 gebouwde buitenhuis, dat sinds 1960  in het bezit schijnt te zijn van de familie Heusdens uit Steenwijk. Het omliggende landgoed behoort echter aan de stichting 'Het Geldersch Landschap'.
Tekening kasteel Zwaluwenburg.
Sinds 1963 fungeert het buitenhuis Zwaluwenburg elke zomer als galerie. Deze vijftigste zomer is het thema 'MensBeeld'. Ik las dat er in de loop der jaren al heel wat prominente kunstenaars hebben geëxposeerd. Onder wie Paul Citroen, Ans Wortel, Sierk Schröder, Pieter d’Hondt, Karel Gomes, Chris ten Bruggen Kate, Carel Willink en Freek van den Berg. Het accent heeft daarbij steeds gelegen op figuratieve kunst.

In de huidige jubileumexpositie 'MensBeeld' worden de uiteenlopende aspecten van het mens zijn door een tiental kunstenaars belicht. We zagen jonge, frivole vrouwen op litho’s van Freek van den Berg (1918-2000), tegenover de doorleefde mensengezichten van Nel van Dokkum-Koen (1934-2012). En door beeldhouwster Edith Janzen werd de mens getoond in archetypische fabelfiguren en moeder/kind-relaties. Ook het symbolisme was rijkelijk vertegenwoordigd, in diepgravende maar kleurige reflecties door de schilders Corina Corvers, Esther Veerman en Johan Gorter. En een vleugje pop art zagen we terug in de vintage collages van Marian Williams van Embden en Nelleke Ponsteen. Joost Lodewijks deelde zijn feeërieke vrouwbeeld in een reeks vrijwel identieke doeken en Catharina Luhulima zorgde voor een staaltje gedegen portretkunst in houtskool.

Interessant allemaal, mooi gezegd, maar we hadden het afgelopen zondag snel gezien. De kunstobjecten die we zagen vonden we op een enkele uitzondering na van middelmatig niveau, en stemde bepaald niet tot nadenken! Nou heb je dat uiteraard vaker bij figuratieve kunst, maar dit was wel heel veel van 13 in een dozijn. Trouwens de hele ambiance in het overduidelijk door achterstallig onderhoud geplaagde buitenhuis liet naar onze mening te wensen over!

Geen opmerkingen: