donderdag, april 29, 2010

vergaderlocaties



Vergaderen is misschien een groot woord, werkbesprekingen klinkt beter. Maar dan wel op bijzondere locaties. Onlangs weer in de Amstelkerk op het Amstelveld in de binnenstad, de enige overgebleven houten noodkerk in Amsterdam, gebouwd in 1668 en ontworpen door stadsbouwmeester Daniel Stalpaert (1616-1676).
In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het destijds in slechte staat verkerende kerkgebouw voor het symbolische bedrag van één gulden gekocht door Stadsherstel Amsterdam. Deze club heeft het gebouw vervolgens grondig gerestaureerd naar een plan van architect G. Prins. Sindsdien is Stadsherstel Amsterdam in dit schilderachtige zeventiende-eeuwse bouwwerk gevestigd en heb ik er zo af en toe een werkbespreking.

Nog zo'n fraaie locatie is gebouw 'De Bazel' (genoemd naar architect Karel de Bazel 1869-1923) aan de Vijzelstraat, ontworpen en gebouwd tussen 1919 en 1926. In het imposante gebouw, destijds gebouwd voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij is sinds 2007 o.a. Stadsarchief Amsterdam gevestigd, na eerst grondig te zijn gerenoveerd conform plan architecten Claus en Kaan. Behalve het Stadsarchief herbergt het gebouw een conferentiecentrum met prachtige zalen die allemaal in hun oude grandeur zijn teruggebracht, expositieruimten, een cafè en nog veel meer. Ook hebben we tijdens de renovatie een tijdlang gefilosofeerd over de bouw en inrichting van een radiostudio in 'De Bazel', maar dat is er helaas niet van gekomen.

Geen opmerkingen: