vrijdag, april 02, 2010

Alice in Wonderland

'Alice's Adventures in Wonderland', vaak afgekort tot 'Alice in Wonderland' is een (kinder)boek uit 1865 van Lewis Carroll. Het 145 jaar oude verhaal wordt gezien als een modern sprookje, las ik in de vrije encyclopedie Wikipedia. Het fantasieverhaal is door Disney al eens verfilmd, maar onlangs hebben we in bioscoop 'Atlantic' de nieuwste door Disney uitgebrachte versie gezien. De nieuwste verfilming van 'Alice in Wonderland' die werd geregisseerd door Tim Burton, is j.l. 10 maart in première gegaan.

In het oorspronkelijke verhaal van Lewis Carroll, is Alice geen meisje van negentien zoals in de nieuwste film, maar een meisje van zeven dat met haar oudere zusje aan de oever van een meertje zit. Als er een pratend wit konijn langs rent, volgt ze het tot aan een diep konijnenhol, waar ze vervolgens invalt. Als ze na een lange val op de bodem ligt, blijkt ze zich in een vreemde wereld te bevinden die Wonderland heet. Op haar ontdekkingstocht door deze wereld loopt ze de meest merkwaardige figuren tegen het lijf, waarmee ze verwarrende gesprekken heeft. Maar als ze uiteindelijk wakker wordt blijkt alles een droom te zijn geweest.

Zoals gezegd in deze film is Alice (Mia Wasikowska) een adolescent, die ook nog eens op het punt staat te trouwen met Hamish, een overdreven en nichterige flapdrol. Daar heeft ze bij nader inzien weinig zin in. Ze rent weg van het verlovingsfeest en vind, hoe kan het ook anders, een diep konijnenhol op haar pad waar ze in tuimelt, en in de malle wereld van Wonderland terecht komt. Daar veranderd ze voortdurend van formaat door vreemde drankjes en hapjes, en komt ze in aanraking met allerlei vreemde types zoals o.a. een dikke dwergentweeling, een gekke hoedenmaker (Johnny Depp), een wrede rode hartenkoningin (Helena Bonham Carter) een lieflijke witte koningin (Anne Hathaway) en een hoop malle en gevaarlijk uitziende beesten. Ze raakt in een gevecht verzeild tussen de legers van de rode en de witte koningin, de kwaden en de goeden zal ik maar zeggen. Ze verslaat daarbij de draak, het geheime wapen van de slechte rode koningin. Als ze dan een slokje bloed van de verslagen draak krijgt aangeboden door de witte koningin, kan en mag ze weer terugkeren in haar eigen (normale) wereld.



Vastberaden en als een herboren mens begeeft ze zich even later weer tussen de nog aanwezige genodigden van haar verlovingsfeestje. Verwonderd aangestaard door de feestgangers doet ze rustig haar verhaal en excuus, en deelt ze mee dat de trouwerij niet zal doorgaan. Ze neemt de vroegere zakenpartner van haar overleden vader, haar vermeende schoonvader, even apart en komt geheel in de geest van haar vader met het plan een handelslijn op te zetten met China. Gepokt en gemazeld stapt ze de grote serieuze wereld in. Ze heeft heel veel geleerd in de wereld van haar fantasieën en weet nu wat ze wil!

1 opmerking:

Anoniem zei

Eigenlijk zou iedereen de diepte in
moeten om de sleutel te vinden! Zoals Alice

In de film van het vorige verhaal van Evert kwam de vrouw in een wondere wereld terecht dat zou je niet wensen. Toch doet de mensheid
het zelf.Joke