zondag, mei 09, 2010

sans tricot



Rond halfelf gisteren zaten we in Aalten met z'n zevenen bij A aan de koffie wat bij te kletsen en ons te beraden op wat we zouden gaan doen die dag. A en W uit Hedel kwamen met het idee 'Kasteel Anholt' te bezoeken, en onze gastvrouw stelde een bezoek voor aan de verbouwde tricotfabriek in Winterswijk. De anderen d.w.z. J en J uit Putten en wij vonden het allemaal prima, en aldus geschiedde!
Vandaar naar 'Kasteel Anholt' in Duitsland was amper een half uurtje rijden. De lunch in het kasteelrestaurant, na de wandeling door de prachtige baroktuin rond het kasteel, stelde behalve de prijs weinig voor. Daarentegen waren de schilderijen in het kasteelmuseum van o.a. Hollandse meesters als Rembrandt, Gerard ter Borch en Jan van Goyen weer prachtig.

En na het kasteel stond dus een bezoek aan het Tricotmuseum in Winterswijk op ons lijstje. Deze expositieruimte voor moderne kunst is gevestigd in de voormalige NV Tricotfabriek G.J. Willink aan de Wilhelminastraat. Het gebouw uit 1890, ontworpen door architect Gerrit Beltman, begin jaren twintig uitgebreid met een in betonskeletbouw opgezette spoelerij o.l.v. zijn zoon Arend, en in 1934 o.l.v. bouwmeester Heinink wederom uitgebreid met een in nieuw-zakelijke stijl opgetrokken deel, is een rijksmonument. Na afbraak van alle laagbouw en een ingrijpende renovatie enkele jaren geleden, is de spoelerij nu voor een deel museum voor moderne kunst geworden.
De schilderijen (lyrisch abstract expressionisme) van Wim Izaks (1950-1989) spraken me niet erg aan, maar de op de ramen geplakte expositie van aquarelachtige transparanten (aqualux) van Cornelis Kloos (1895-1976) 'Sans tricot' genoemd vond ik sprankelend en van grote klasse. Frivole voorstellingen van meisjes, naakt of schaars gekleed, die zich in een idyllisch landschap bevonden, en zo te zien verschoond waren van alle zorgen van het dagelijkse bestaan.

In bistro "De Nachtwacht" in Winterswijk hebben we ons vervolgens op advies van de ober aangenaam door de kok laten verrassen. En eenmaal terug bij A in Aalten hebben we tenslotte de in vele opzichten geslaagde dag afgesloten met een sterke bak koffie.

Geen opmerkingen: