donderdag, juli 02, 2009

Medemblik



Na vertrek uit Oudeschild nog een klein stukje Texelstroom opstomen, en dan even voorbij de Bollen bakboord uit het Malzwin op. Met de stroom mee zit je dan voor je er erg in hebt zo in het Visjagersgaatje. En dan is het nog maar even, en moet je alweer aan het werk met de zeilen, fenders en landvasten. Eerst komt de brug in de Afsluitdijk, en als je daar eindelijk door bent direct daarop de Stevinsluis. Bij elkaar altijd wel een oponthoud van minimaal een uur. En dan ben je jammergenoeg van zout en stromingen af, en ligt het IJsselmeer weer voor je. We waren een beetje te lui om voor het laatste stukje naar Medemblik het grootzeil nog weer bij te zetten, dus hebben we dat maar alleen op de fok gedaan. In Medemblik vonden we een prima ligplaatsje aan de wal in het verbindingsstukje daar tussen de Oosterhaven en de Pekelharinghaven, direct naast Kasteel Radboud.

In het voormalige stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen' in Medemblik is het 'Nederlands Stoommachine Museum' gevestigd. Behalve de originele stoommachine die nog in het gemaal staat, hebben ze daar ook een behoorlijk aantal andere stoommachines met toebehoren in en om het gebouw opgesteld. Allemaal krachtbronnen uit een nostalgisch verleden! En een aantal van die machines doet het ook nog, ze worden door een paar bejaarde stoomfanaten goed onderhouden en op gezette tijden onder stoom gebracht en gedemonstreerd. Jammer genoeg niet toen wij er waren, maar we vonden ons bezoek desalniettemin meer dan de moeite waard!



En dan die twee torens die je altijd vanaf het IJsselmeer ziet. Die ene, de scheve toren van de 'Bonifaciuskerk', een laatgotische hallenkerk met drie beuken, hebben we deze keer maar eens van nabij bekeken. De toren schijnt er al sinds 1450 te staan, maar de kerk is ongeveer een eeuw jonger omdat de oorspronkelijke kerk in 1517 bij een overval door Grote Pier in de hens gestoken is. Heel bijzonder vond ik de gebrandschilderde ramen in de kerk, prachtig!
Ook was er in één van de zijbeuken een bescheiden expositie van aardige schilderijen van een kunstenaar uit de streek, waarvan de naam me is ontschoten. Ze moeten daar, om het hoofd boven water te kunnen houden de kerk of in iedergeval een deel daarvan, vaker verhuren voor exposities e.d. vertelde een medewerkster ons.

Medemblik heeft zo ontdekten we, behalve havens, uitzicht op het IJsselmeer en een typisch gemeentehuis ook nog een mooi park, fraai gelegen tussen het oude centrum en een wat nieuwere woonwijk ten zuiden daarvan. Maar Medemblik is en blijft natuurlijk bij jong en oud vooral een nationaal en internationaal bekend zeiloord!

Geen opmerkingen: