donderdag, juli 02, 2009

Enkhuizen



Het is maar een fluteindje zeilen vanaf Medemblik, bij vuurtoren De Ven het hoekje om en je bent er praktisch. Maar aan Enkhuizen wilden we toch niet voorbij gaan deze keer. We vonden een mooi ligplaatsje aan de kop van de Buitenhaven, recht tegenover het 'Snouck van Loosenpark'. Dit park met vijftig arbeidershuisjes en een opzichterswoninkje dateert uit 1897, en was destijds één van de eerste sociale woningbouwprojecten in ons land. Een prachtige woonomgeving, praktisch in het centrum van de stad en toch volop in het groen, en dan ook nogeens een haven voor je neus, ik zou er denk ik best willen wonen!

Enkhuizen, de stad van het Zuiderzeemuseum, de Drommedaris, de Oude Haven, het Spuihuisje met daarin het huidige Flessenscheepjesmuseum, het Waaggebouw en natuurlijk de Zuider- of St. Pancraskerk met de bekende 75 meter hoge toren en het carillon. Vanaf het IJsselmeer altijd het eerste wat je van Enkhuizen ziet en soms hoort. Het is allemaal zo bekend als de broekzak zo langzamerhand, maar het is en blijft een prima plek om te komen.

's Avonds zijn we naar het 1e Zomeravondconcert geweest in de Zuiderkerk. Sietze de Vries op orgel en Alice Gort-Switynk met blokfluiten. Een combinatie die ik mij in die immense ruimte met dat grote kerkorgel niet goed kon voorstellen, maar dat viel me achteraf alleszins mee. Alleen bij een paar stukken die solo op het orgel werden gebracht bespeelde de Vries het grote en volumineuze kerkorgel. Maar voor de stukken die in samenspel werden gebracht werd een orgel van bescheidener afmetingen ingezet, zoals je op het filmfragment wel kan zien en horen. (De fotochip was jammer genoeg ineens vol, anders hadden we vast iets meer opgenomen) Er werden diverse stukken gebracht van Wolfgang Amadeus Mozart, Giovanni Battista Fontana, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Georg Philipp Telemann en Jacob van Eyck.



Het was een bijzonder concert in een bijzonder kerkgebouw met plafondbeschilderingen die daar al in de 15e eeuw zijn aangebracht.

Geen opmerkingen: