maandag, juli 06, 2009

Langs het Gein



Wonen aan de rand van Amsterdam Zuidoost heeft z'n voordelen. Met de metro zit je vanaf station Reigersbos met ruim een kwartier in het centrum van de stad, terwijl het maar een paar minuten fietsen is, en je bevind je al in het prachtige landschap van Amstelland of de Gein-en Gaasperpolder!

Het Gein, is een oorspronkelijk veenriviertje dat al in de prehistorie is ontstaan en ruim 12 km lang is. Het meandert van Driemond, als aftakking van de Gaasp, door het weidelandschap naar Abcoude, en voegt zich daar in het riviertje de Angstel. Het Gein maakt onderdeel uit van de boezem van Amstelland en is voor de waterafvoer van belang. Landschappelijk en natuur- en cultuurhistorisch gezien is het gebied om en nabij het riviertje van bijzondere waarde.

We begonnen en eindigden ons fietstochtje langs het Gein in Abcoude. Eerst over de zuidelijke dijk naar Driemond, en daarna over de noordelijke dijk weer terug naar Abcoude. Langs de smalle en kleinschalige polderdijken aan de ene kant rietkragen, plompen, waterlelies en veel watervogels zoals futen, meerkoeten, zwanen en eenden. En aan de andere kant kromgegroeide knotwilgen, oude boerderijen en buitenhuizen met namen als Geinvreugd, Gein en Stein, Vredelust, Landvermaak en ga zo maar door. Prachtig allemaal, als je hier niet af en toe de in de verte als een gletsjer het weidelandschap inschuivende bebouwing van Amsterdam Zuidoost zou zien, zou je je zomaar een eeuw terug in de tijd kunnen wanen.

Op internet las ik dat de dijken langs het Gein moeten worden opgehoogd. Ik hou m'n hart vast als ik zo iets lees, hoe gaan ze dat aanpakken? Ja, heel zorgvuldig las ik! Maar het schilderachtige gebiedje is van zo'n unieke kleinschaligheid, dat elke ingreep daar er volgens mij al één teveel is. Maar ja, aan de andere kant snap ik ook wel dat de overheid de veiligheid voor mens en dier in dit gebied moet kunnen blijven waarborgen.

Maar Nescio schreef destijds al in één van zijn natuurdagboeken over mensen die plannen hadden dit gebied op wat voor manier dan ook te verstoren:
"God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen."
Dus dames en heren plannenmakers van het Hoogheemraadschap of wat dan ook, wees maar heel voorzichtig en behoedzaam met het Gein!

1 opmerking:

Christa zei

leuk tochtje! Daar heb ik ook nog vaak gefietst.