zaterdag, juli 04, 2009

Kampen



We lagen amper vijf minuten te wachten voor de Ketelbrug, toen we het verkeer op de A6 al tot stilstand zagen komen. Absurd eigenlijk, de geopende brug die een economisch gezien belangrijke verkeersstroom tot stilstand dwingt, omdat een stel recreanten in een zeilbootje daar puur voor de lol doorheen wil. Maar goed het zij zo, we waren er mooi mee geholpen, dan hadden ze die brug destijds maar hoger moeten maken!

Op het Ketelmeer zaten we weer eens even te twijfelen over onze bestemming die dag. Gaan we in één ruk door naar huis, zullen we toch nog een nachtje in Elburg blijven, of gaan we nog een keer de IJssel op en sluiten we deze zeiltrip af met een bezoekje aan Kampen? We kozen voor het laatste!

Via het Kattengat voeren we de IJssel op, en moesten we even verderop onder de brug in de N50 door. Ze gaven een doorvaarthoogte van 16 meter aan, met onze 15,75 meter hebben we bij een vlakke waterspiegel dan een marge van 25 cm en kunnen we er dus onder door. Desalniettemin sta ik vlak voor de brug aangekomen, altijd weer met gekrulde tenen in m'n schoenen. Heb ik wel goed gekeken, en zo ja, de cijfers zullen toch wel betrouwbaar zijn? Want met zo'n geringe marge, lijkt het vanuit de kuip gezien alsof je er met het topje van de mast volop tegenaan gaat knallen. Maar uiteraard liep het ook deze keer weer goed af.

Een half uurtje later lagen we weer afgemeerd in de ons zo bekende Buitenhaven naast de Koggewerf, en konden de fietsjes weer van boord. Veel van wat de oude Hanzestad te bieden heeft hebben we al eens gezien, maar in het Ikonenmuseum waren we nog nooit geweest. Het is daar in het centrum van de stad gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster. Ze hebben er een gigantische verzameling houten en bronzen ikonen en kruizen hangen uit de 15e tot de 19e eeuw. De grootste verzameling daar komt uit Rusland, maar er hangen ook ikonen uit Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië.

Een bijzonder museum is het, en volgens de medewerkers daar uniek in Nederland. Eén van de opmerkelijkste ikonen vond ik, was de ikoon met een afbeelding van Nikolaas, patroonheilige van de stad Kampen, en redder van schepelingen!

Met 'Kampen' het zevende verhaal over ons genoeglijke zeiltripje dat met 'Hindeloopen' begon, sluit ik deze serie af. Van hieruit gaan we echt naar huis!

Geen opmerkingen: