zondag, november 21, 2021

mysterieuze super vulkaan

De recentelijke uitbarsting van de vulkaan 'Cumbre Vieja' op het Canarische eiland La Palma is al zo'n twee maanden aan de gang. En het einde is volgens Bartjens nog niet in zicht, ook al lijkt de actieviteit soms iets af te nemen. De twee, in de oceaan uitmondende, lavastromen hebben op hun pad al zo'n kleine 3000 gebouwen verwoest, terwijl ruim 7000 inwoners moesten worden geëvacueerd. Ruim 1000 ha land is met lava bedekt, terwijl as uit de vulkaan overal op het eiland schijnt te liggen. En aan de reusachtige tsunami, als gevolg van een in de oceaan stortende westelijke kraterwand willen we liever niet denken. 

Wel even wat anders dan de 'Zuidwalvulkaan' en de 'Mulciber', de twee vulkanen in het Nederlandse deel van resp. de Waddenzee en de Noordzee. Ze zijn allebei al 150 miljoen jaar zo dood als een pier, dus daar hebben we geen last meer van. 

Iets anders schijnt het gesteld te zijn met de mysterieuze 'Campi Flegrei' een slapende, maar volgens wetenschappers wakker wordende super vulkaan, deels onder de zeespiegel, maar verder onder een dicht bevolkt gebied nabij Napels. De 'Campi Flegrei' schijnt één van de weinige supervulkanen in de wereld te zijn. Anderen zijn o.m. Yellowstone, de Eifel, Tambora en Santorini. Aan de gevolgen van een (reeds voorspelde) uitbarsting van de 'Campi Flegrei' wil eigenlijk ook nog niemand denken.

Geen opmerkingen: