woensdag, november 24, 2021

'woke', maken of breken?

De samenleving wordt steeds meer 'woke' las ik ergens. Het is een actieterm die is komen overwaaien uit het Amerikaans/Engels die staat voor wakker zijn voor de maatschappij. Zeg maar, weten wat er allemaal speelt, bijvoorbeeld sociale ongelijkheid, racisme en het coronabeleid van de overheid. Factoren die het bewustwordingsproces van de huidige samenleving volgens Bartjens ruimschoots van brandstof voorzien, maar die vooral ook een bijdragen schijnen te leveren aan polarisatie en escalatie.

In verschillende steden, maar vooral in Rotterdam kunnen ze sinds afgelopen vrijdag meepraten over de gevolgen daarvan. Recht van vrijheid op demonstratie en vrije meningsuiting, is in ons land een groot goed. Maar dat rechtvaardigt natuurlijk niet de weerzinwekkende geweldsexplosie van de in razernij ontstoken meute. Vernielingen, brandstichtingen en geweld tegen brandweermensen, politiemensen en ambulancemedewerkers, de rede was totaal zoek, ongekend! 

De samenleving wordt steeds meer 'woke', prima natuurlijk! Maar laten we wel ons verstand erbij houden en bij onvrede met elkaar in discussie gaan. Laten we elkaar vinden in de schoonheid en veelzijdigheid van taal. Taal verbindt, verbeeldt, verwondert en verrast ons uiteindelijk. Laat in die zin het gedicht 'Maken of Breken' van Tanja Helderman (1974) maar goed tot je doordringen, ook dat is 'woke'.

Geen opmerkingen: