zondag, november 11, 2018

Zang, jazz en meer uit Leiden


De verrassende symbiose tussen het Vogelwijkse koor 'Vogel Vocaal' uit Leiden, en de eveneens uit Leiden afkomstige 'Old Rhine Jazz Band' was wat mij betreft een lust voor oor en oog. Natuurlijk was de locatie daaraan ook debet. De in 2007 tot 'Cultuurhuis De Paulus' omgedoopte Pauluskerk in Oegstgeest, gebouwd in 1931 naar een karakteristiek ontwerp van architect Ferdinand Jantzen (1895-1987), is eveneens niet enkel een lust voor het oog (o.a. prachtige gebrandschilderde ramen), maar vanwege zijn ruimtelijke akoestiek ook voor het oor.
Het door een aantal bewoners van de Leidse Vogelwijk (Jan/Inge van D. e.a.) in 2011 opgerichte 'Vogel Vocaal', gaf gisteravond een jaarconcert in samenwerking met de 'Old Rhine Jazz Band'. Voor het intermezzo stonden de gezongen liederen in het thema van de vier elementen aarde, lucht, water en vuur. De vertolking van liederen van componisten en tekstschrijvers als o.m. Mozart, Fauré, Beethoven, Gershwin, Dirk Witte en Karl Jenkins viel qua gevoelsstemming treffend binnen genoemde thema's.
Na het intermezzo was er een gezamenlijk optreden met de 35 jaar geleden opgerichte zevenkoppige 'Old Rhine Jazzband'. Met elan en een aanstekend enthousiasme van zowel koor als jazzband, werden nummers gebracht als Sentimental journey, Summertime, Somebody Loves me en 's Avonds bij het licht der sterren van resp. B. Green, L. Brown, B. Homer, E, Fitzgerald, G. Gershwin en The Ramblers.
Prachtig allemaal, wat mij betreft hadden ze nog veel meer van dat soort nummers mogen brengen. Echter voor we het goed en wel beseften was het voorbij, en werden we met z'n allen uitgenodigd voor een hapje, drankje en dansje op de immer aanstekelijke muziek van 'Old Rhine Jazzband'.


Vogel Vocaal & Old Rhine Jazz Band from E Veldkamp on Vimeo.

Geen opmerkingen: