dinsdag, november 20, 2018

...heerste grote watersnood!?


Die grote stad Zaltbommel.
Zondag waren we weer eens in die grote stad Zaltbommel bij W en A. Dat mooie stadje aan de Waal waarover ze in het bekende Bommelse liedje zo vrolijk en enthousiast gewag maken van de meest dramatische gebeurtenissen. In die grote stad Zaltbommel, bommel; Heerste grote watersnood; En zo menig arme drommel, drommel; Die niet zwemmen kon ging dood. En dan het refrein: En te midden van die rommel, rommel; Dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel; En te midden van die rommel, rommel; Dreef de torenspits in 't rond. En zo gaat dit geinige onzinliedje nog 10 coupletten met refrein door. Gezien het schamele spitsje op de huidige toren, drijft de echte torenspits kennelijk nog ergens rond.

Maar goed, even serieus, toen ik afgelopen zondag in Zaltbommel de Waal zag stromen, kwam er van alles in mij op, behalve een grote watersnood. De beelden van de Nederlandse beeldhouwer Marcel Smink (1957) die sinds 2000 op en aan de Waalkade staan nabij Grand Café Restaurant 'De Verdraagzaamheid', stonden er hoog en droog bij. Ze geven met hun linkerhand een hoogte aan van 8,87+ NAP, de hoogte waarop de waterkering van Zaltbommel is ontworpen. Echter de huidige waterstand van de Waal bij Zaltbommel is slechts 0,37+ NAP. In 1995, het jaar van hoogwater en overstromingen, was dat op 31 januari maar liefst 7,43+ NAP.

Bizar eigenlijk, want het is toch algemeen bekend dat Nederland steeds meer water te verwerken krijgt. Door regen en smeltende gletsjers moeten de rivieren steeds meer water afvoeren, en dat terwijl de zeespiegel stijgt. Diverse maatregelen zijn her en der in Nederland al getroffen om overstromingen te voorkomen, en we zijn er nog lang niet klaar mee. Echter alle maatregelen lijken momenteel wel in schril contrast te staan met de huidige realiteit!

1 opmerking:

Addy zei

Wat een tegenstelling tussen 1995 en nu.