maandag, november 05, 2018

blootgewoon na Hemingway's


Onlangs in Museum Kranenburgh in Bergen twee exposities gezien t.w. BLOOT - het kwetsbare lichaam, van schok tot gewenning, van taboe tot openheid – en soms weer terug. En in aansluiting daarop staat in de expositie van de kunstenaars van de Bergense School de menselijke figuur centraal. Nu eens ontkleed en schijnbaar onbespied, dan weer in ingetogen alledaagsheid óf juist zelfbewust poserend en 'dressed to impress'.
Werk dat we hier overigens eerder gezien hadden, de kunstenaars van de Bergense School zijn per slot van rekening thuis in Museum Kranenburgh.

De expositie BLOOT, waarin ruim 50 hedendaagse kunstenaars hun blik op bloot laten zien, is van een andere orde. In de expositie BLOOT neemt beeldmaker en gastcurator Thomas Widdershoven (1960) van het Amsterdamse designbureau Thonik, ons lichaamsbeeld en onze kijk op bloot onder de loep. We laten op social media vaak ziel en zaligheid zien, maar blote tepels zijn taboe. En de perfect gefotoshopte lichamen op tv, in bladen en online maken ons vaak knap onzeker over het eigen lijf. Thomas Widdershoven gaat in BLOOT op zoek naar het grijze gebied waar het vrijwel onmogelijk wordt om voorbeelden in te delen in goed of slecht, seksueel of niet-seksueel, shockerend of niet. Hij hanteert daarbij als motto een citaat van de Britse schrijver en kunstenaar John Berger (1926-2017): 'To be naked is to be oneself. To be nude is to be seen naked by others'. Bloot zijn is jezelf zijn, naakt is zo gezien worden door anderen.

Eind jaren zeventig hebben we in Amsterdam, samen met vrienden en onze gezamenlijke kinderen, een keer op een zondagmiddag een voorstelling in het Shaffy Theater bijgewoond die 'Blootgewoon' heette. De poedel naakte acteurs hadden zeker wat onze kinderen betrof, de lachers op de hand, en maar gniffelen. Het motto was: bloot is gewoon. Maar dat pakte anders uit, het was meer van bloot moet gewoon zijn. Gelijk hebben ze natuurlijk, maar je kan het niet forceren, niets moet! De expositie BLOOT laat in dit opzicht andere vormen van kunst zien, maar evengoed ervoer ik een déjà vu moment!

Geen opmerkingen: