donderdag, november 01, 2018
een wonderschoon kapelletje
In Ronchamp, een plaatsje van amper 3000 inwoners in de zuidelijke Vogezen, staat hoog in de heuvels sinds 1955 een wonderschoon kapelletje. Het kapelletje, ofwel de 'Notre Dame du Haut', gebouwd naar een ontwerp van sterarchitect Le Corbusier (1887-1965), heb ik lang geleden eens bezocht tijdens een architectuurexcursie. Behalve de bijzondere vormgeving is de prachtige lichtval en verstilde sfeer in de kapel, maar ook daar buiten op die heuveltop mij altijd bijgebleven, prachtig!
Maar Le Corbusier heeft niet alleen mooie dingen gedaan, want hij heeft met zijn achterhaalde ideeën uit de periode van het interbellum ook aardig wat ondeugdelijke plannen afgeleverd. De autoritaire Le Corbusier begreep de mens niet bepaald. Hij was een man uit een tijdperk dat voorbij was, een man van het machinetijdperk die enkel geloofde in ratio. Het individu moest opgaan in een goed georganiseerde massa. Maar die vlieger ging niet op. Dankzij de naoorlogse welvaart werd het individu mondiger, en manifesteerde die zich op een heel andere wijze dan Le Corbusier voor ogen stond. Hij wilde zijn eigen plek kunnen creëren, en nam niet zonder slag of stoot genoegen met een woonunitje in een van de enorme woongebouwen van Le Corbusier in de Franse banlieues.
Desalniettemin bleef de Picasso van de architectuur, de man die a.h.w. met beton kon schilderen bekend staan als de architect die mooie dingen maakte. En daar is de 'Notre Dame du Haut' er sowieso één van!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten