maandag, september 03, 2018

een midweekje op de Poolster


De fraaie Lemsteraak 'Poolster' in jachthaven 'Lemmer Binnen' was een midweek lang behalve leeshut ook onze uitgangspositie voor een drietal leuke tripjes in Gaasterland, Oranjewoud en Leeuwarden.
Allereerst een fietstochtje naar molen 't Zwaantje nabij Nijemirdum. Een in aanleg uit ca. 1790 daterende poldermolen, in de Huitebuursterpolder tussen Nijemirdum en de IJsselmeerdijk. De fraai gelegen en gerestaureerde molen is als rijksmonument nog altijd een maalvaardige poldermolen.

Tentoonstelling 'Oase Oranjewoud' in Museum Belvédère was ons volgende uitje. Een gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving. Moderne eigentijdse beeldende kunst met flora en fauna als onderwerp. Tijdens de wandeling na afloop door het plaatselijk welig tierende riet en struikgewas in Landgoed Oranjewoud, voelde ik me min of meer een amateur veldbioloog alla Jac. P. Thijsse.

Vervolgens was een bezoek aan Leeuwarden, dit jaar culturele hoofdstad van Europa, ons doel. Samen met onze gasten Jeanette en Geert wilden we Escher bekijken, maar die vlieger ging niet op. Vollebak, we hadden van te voren tickets moeten bestellen, we konden er niet meer bij. Een bezoekje aan het geboortehuis van de wereldberoemde graficus in de Princessehof, waar ook het Keramiekmuseum in gevestigd is, zat er nog net in. En passant hebben we daar natuurlijk ook veel keramiek bewonderd.
In de binnentuin van het voormalige Aegongebouw hebben we daarna het Waterpanorama bekeken. De curve van hoog- naar laagwater in de Waddenzee geschilderd in een rondlopend panorama door de kunstenaars Irem Kaneli en Stijn Smit met verschillende soorten klei uit het waddengebied. Verder was er ook nog een Aquatheek te bewonderen, een stellage met honderden potjes water overal vandaan. Heel bijzonder.

Terug in Lemmer hebben we in 'Beachclub Lemmer' de inwendige mens versterkt. Een rumoerige maar gezellige tent waar we lekker gegeten hebben. Na nog een bakje koffie in de 'Poolster' zijn onze gasten huiswaarts gekeerd, en hebben wij onze leesbril nog maar een poosje opgezet.

1 opmerking:

joke van Doggenaar zei

Het waren weer mooie dagen Evert