donderdag, september 20, 2018

tjielp tjielp tjielp tjielp etc. etc.



en de Mus zingt tjielp tjielp from E Veldkamp on Vimeo.

Dat de mus het moeilijk heeft is algemeen bekend. Door verstedelijking en gebrek aan woonruimte en voedsel is het aantal huismussen in ons land de afgelopen jaren drastisch afgenomen. In de afgelopen decennia heeft er een dramatische halvering van het aantal broedende paartjes plaatsgevonden. De mus, die tot voor kort de meest algemene broedvogel van Nederland was, komt nu na de merel op de tweede plaats.
Echter het grote aantal mussen in onze tuin valt moeilijk te rijmen met deze sombere analyse. We hebben een vrij wilde tuin met een minimale bestrating en veel dichte en hoge struiken waarin ik ze bijna de godganse dag zie en hoor tjielpen. Ook kunnen de straatjongens onder de vogels bij ons nog lekker onder de pannen wonen en nestelen. Een gezellige boel en heerlijk rustgevend dat eindeloze getjielp!

Jan Hanlo (1912-1969) schreef in 1949 tjielp, tjielp, tjielp uit het gedicht 'De Mus', zie onderstaand filmpje. Tjielp, tjielp verschaft mij een enigszins relativerend inzicht in deze tijd van verruwd debat in de politiek. Aan tjielp, tjielp moest ik een beetje denken toen ik onlangs even naar de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer zat te luisteren, alwas het daar af en toe wel meer van tjonge, tjonge, tjonge, kan het nog banaler.

Geen opmerkingen: